Pladsbillet

En Pladsbillet sikrer dig en siddeplads på togturen i Danmark

Pladsbillet

Til dig, der:

 • Rejser i Danmark med InterCity, InterCityLyn, Interregionaltog og enkelte Regionaltog

  InterCityLyn

  LUK

  InterCityLyn er et lyntog, der kører mellem landsdelene med få stop. I køreplaner og ved billetkøb kan du genkende det på forkortelsen ICL. 

  Regionaltog

  LUK

  Regionaltog er et tog, der kører på mellemlange strækninger i de enkelte landsdele.  
  I køreplaner og ved billetkøb kan du genkende det på forkortelsen Re.

  InterCity

  LUK

  InterCity er et tog, der kører mellem landsdelene. I køreplaner og ved billetkøb kan du genkende det på forkortelsen IC.

  Interregionaltog

  LUK

  Interregionaltog er tog, der kører i mere end en landsdel. I weekenderne supplerer de InterCitytogene, og de har flere stop.

  I køreplaner og ved billetkøb kan du genkende det på forkortelsen IR

Fordele:

 • Vær sikker på at få en siddeplads

 • Få plads sammen, hvis I er flere

 • Vælg, hvor du vil sidde, fx i stillezone, familiezone eller DSB 1’

Begrænsninger:

 • Gælder kun til en siddeplads

 • Gælder ikke til barnevogn, kørestol eller cykel

 • Billetten gælder kun på den valgte dag, det valgte tidspunkt og til den plads, der står på billetten. Du skal benytte dig af pladsen umiddelbart efter togets afgang, ellers kan pladsen anvises til andre.

Pladsbilletten sikrer dig en siddeplads

Med en Pladsbillet reserverer du en siddeplads til en bestemt afgang. Du bør altid købe pladsbillet til InterCity og InterCityLyn, da der er rift om pladserne specielt på de populære afgange mellem landsdelene.

Køb pladsbillet fra 2 måneder før og op til afrejse

2 måneder før afrejsedato og helt op til afgang kan du købe Pladsbillet. Brug billetautomaterne på stationen eller DSB app’en.
Der er et begrænset antal pladser, hvis du skal rejse lokalt på Sjælland og ønsker at købe en pladsbillet. Oplever du, at der er udsolgt, kan du, forsøge dagen før din afrejse at købe en pladsbillet. 

Pladsbillet til 30 kr.

30 kr. er prisen for en Pladsbillet til siddeplads. Du kan købe den samtidig med at du køber en billet, eller du kan købe den alene, hvis du allerede har en billet, eller fx Pendlerkort, Klippekort eller rejsekort. 

Billetautomaten og DSB app sælger Pladsbilletter

Pladsbilletter til siddeplads kan købes i billetautomater, i DSB app, online, DSB Salg & Service og 7-Eleven på stationerne. 

Barnevogne, kørestole og cykler skal have særlige Pladsbilletter

Hvis du rejser med barnevogn, kørestol eller cykel, skal du enten have Barnevognspladsbillet, Kørestolepladsbillet eller Cykelpladsbillet

Særligt til og fra Bornholm: krav om adgangsbillet til færgen

Rejser du til og fra Bornholm, skal du være opmærksom på, at der er krav om adgangsbillet til færgen på alle afgange. Du får en adgangsbillet ved at bestille en Pladsbillet. Børn skal altid have egen pladsbillet. Bemærk, at der ikke er pladsgaranti i Øresundstog og Pågatåg.

Der kan ikke reserveres plads til cykler, barnevogne og kørestole i Øresundstog og Pågatåg. Det kan derfor ikke garanteres, at der er plads til dem på alle togafgange. Vi anbefaler dig at tage afsted i god tid før din færgeafgang.

Til Børneguide skal du også have Pladsbillet

Pladsbillet er også et krav, hvis dit barn rejser med DSB Børneguidebillet.

InterCityLyn

LUK

InterCityLyn er et lyntog, der kører mellem landsdelene med få stop. I køreplaner og ved billetkøb kan du genkende det på forkortelsen ICL. 

Øresundstog

LUK

Tog der kører fra Helsingør til Københavns Hovedbanegård og via Københavns Lufthavn til fx Malmø, Göteborg, Kalmar, Karlskrona og Ystad.

DSB Billetautomat

LUK

Der er en DSB Billetautomat på alle vores stationer.

I Billetautomaten kan du købe:
Enkeltbilletter
Voksen
Barn (0-11 år)
Barn (12 - 15 år inkl.)
Hund (købes som barn (12-15 år))
Ung (gælder ikke på Sjælland, Lolland, Falster og Møn, i Nordjylland, samt strækningerne Esbjerg-Varde-Nørre Nebel og Vemb-Lemvig-Thyborøn banen)
Voksen 65+-billet
Cykelbillet
Pladsbillet

Billet og Pladsbillet kan købes 2 måneder i forvejen.

Der skal altid indgå en togstation i din rute, for at vi kan udstede en billet.

Billetterne sælges til DSB og Arriva-stationer samt lokalbaner uden for det takstområde, som stationen ligger i.

Automaten sælger også voksen- og børnebilletter til lokale trafikselskaber ved rejser inden for det pågældende takstområde. Voksen-65+-billetter til lokale trafikselskaber kan købes i takstområder, hvor denne billettype findes.

Sjælland, Lolland, Falster og Møn (inkl. Hovedstadsområdet)
Ud over de nævnte produkter kan du i Billetautomater som står i Hovedstadsområdet (zone 1-99) også købe Enkelt- og Returbilletter til stationer i Skåne (efter Øresundstakstsystemet). Endelig kan du også forny DOT Pensionistkort (inden for zone 1-99).

Ungdomsbillet findes ikke på Sjælland, Lolland, Falster og Møn:

 • Har du et gyldigt Ungdomskort, skal du købe en billet til et barn (12-15 år)

Sønderjylland
De Billetautomater der står i Sønderjylland sælges også enkelt- og returbilletter til Nordtyskland via Tønder. Billetten er gyldig til rejse i Arriva, RB, SH, NOB og neg's tog.

Nordjylland
Ungdomsbillet findes ikke i Nordjylland.

Afhentning
Billetter, Pladsbilletter, som du har bestilt i DSB Netbutik eller i DSB Kundecenter, kan afhentes med bookingnummeret og betales i automaten.

Betaling
Køb i Billetautomaten kan betales med alle danske mønter eller med Dankort, VISA/Dankort, VISA, Eurocard, MasterCard, Maestro og VISA Electron.
Automaten tager kort udstedt i udlandet af typen: VISA, Eurocard og MasterCard.
Betaling med mønter og kort kan ikke kombineres i samme køb. På udvalgte stationer kan der betales med sedler.

InterCity

LUK

InterCity er et tog, der kører mellem landsdelene. I køreplaner og ved billetkøb kan du genkende det på forkortelsen IC.

Hav altid Pladsbilletten ved hånden

Med DSB app har du altid en Pladsbillet til siddeplads lige ved hånden.  
Hent DSB app til iPhone eller Android smartphones, og køb Pladsbilletten der.

Spørgsmål og svar

 • Ja det kan du. Har du købt din Pladsbillet i det betjente salg eller i en automat, kan du refundere din Pladsbillet indtil dagen før rejsedagen. Det koster et ekspeditionsgebyr på 40 kr. pr. ekspedition. Vil du refundere en Pladsbillet, du har købt i DSB app eller DSB Netbutik, kan du gøre det gebyrfrit indtil dagen før afrejse og via netbutikken.

  På rejsedagen er refundering ikke mulig. Ændrer du pladsbilletten til en anden dag til samme strækning, tages der ikke gebyr.  Skal pladsbilletten gælde en anden strækning opkræves et gebyr på 40 kr. pr. ekspedition.  Ændring skal ske inden togets afgang fra påstigningsstationen. På afrejsedagen kan kun ændres til afgang samme dag.

  Bemærk, at der i forbindelse med rejsen kan opstå særlige situationer, hvor du ikke nødvendigvis kan få tildelt den reserverede plads. Hvis toget på den valgte afgang er blevet nedformeret, og vognen med din reserverede plads dermed ikke findes, kan Togpersonalet hjælpe dig med at finde en anden ledig plads. 
  Er det ikke muligt at finde en anden ledig plads til dig, kan du gøre følgende for at få refunderet din Pladsbillet:

  Pladsbilletter købt sammen med DSB Orange-billetter kan ikke ændres eller tilbagebetales.
  Du kan beholde retten til tilbagebetaling af Pladsbilletter, hvis du køber dine DSB Orange-billetter og Pladsbilletter hver for sig.

  Pladsbilletter købt specifikt sammen med Orange Fri, kan dog refunderes.  

 • Pladsbillet til standard og stillezone

  Hvis toget du har købt pladsbillet til bliver aflyst, kan du tage det næste tog få refunderet din pladsbillet på følgende måde:

  Pladsbilletter købt sammen med DSB Orange-billetter kan ikke ændres eller tilbagebetales. 
  Du kan beholde retten til tilbagebetaling af pladsbilletter, hvis du køber dine DSB Orange-billetter og pladsbilletter hver for sig. 

  DSB 1'

  Hvis toget du har købt din DSB 1' pladsbillet til bliver aflyst, kan du tage det næste tog og henvende dig til Togpersonalet, som vil anvise dig en plads på DSB 1', hvis der er plads. Er der ikke plads på DSB 1' vil Togpersonalet gøre alt for at finde en ledig Standard-plads til dig. Samtidig giver vi dig en pladsgarantibillet, som du inden for tre måneder kan bruge til at opgradere en Standard-rejse til DSB 1' på en strækning efter eget valg.

  Hvad hvis vognen med min plads ikke er med toget

  Hvis toget på den valgte afgang er blevet nedformeret, og vognen med din reserverede plads dermed ikke findes, kan Togpersonalet hjælpe dig med at finde en anden ledig plads.

  Er det ikke muligt at finde en anden ledig plads til dig, kan du gøre følgende for at få refunderet din pladsbillet, via formularen ovenfor.