Børnebilletter og rejsekort til børn

Der gælder forskellige regler alt efter barnets alder og om barnet rejser med en voksen eller alene.

Værd at vide inden du køber billet eller kort til dit barn, som skal rejse med DSB

Alt efter hvor gammel barnet er, og om barnet rejser med en voksen eller alene, er der forskellige regler at forholde sig til på rejsen med DSB.

Hvilke regler gælder?

Afhængigt af dit behov findes forskellige billet- og korttyper til et barn, som skal rejse med tog. Hvert produkt har sine fordele, bestemmelser og besparelser. Derfor handler det om at finde ud af, hvor, hvornår og hvor meget barnet skal rejse for at vide, hvilken billettype der passer bedst. I bunden af denne side kan du se en oversigt over alle billettyperne til børn. Generelt gælder følgende for børn, der rejser med DSB:

  • Når et barn rejser alene, eller er mellem 12 – 15 år, skal det have en børnebillet
  • En betalende voksen/ung/pensionist kan have op til 2 børn under 12 år gratis med på sin billet
  • Et barn, som rejser på børnebillet, må tage et andet barn under 12 år gratis med på rejsen

DSB Standardbillet, barn

En DSB Standardbillet barn også kaldet børnebillet, er til børn, der er 12 til 15 år og skal rejse med DSB over Storebælt.

Fordelen ved en børnebillet er, at der på billetten kan rejse endnu et barn med, der er under 12 år kvit og frit. Derudover kan I selv vælge, hvilken afgang på dagen, der passer bedst. Billetten kan refunderes op til dagen før afrejse, hvis barnet alligevel ikke får brug for den.

Det samme gælder for billetter til lokale togrejser på Sjælland og Øerne og i Jylland og på Fyn:

DSB Orange, barn

Et godt tilbud til dig. DSB Orange er rabat for din fleksibilitet. Billetterne sættes til salg ca. 2 måneder før rejsetidspunkt. Så hvis du allerede her ved, at dit barn skal af sted, har du flere afgange at vælge mellem med de billigste DSB Orange-billetter.

Det er ikke alle tog, du kan købe Orange-billetter til. Orange-billetter sælges i forhold til attraktiviteten af den enkelte afgang. Det er derfor ikke alle afgange, som du kan købe Orange-billetter til og prisen kan variere over tid.

På en DSB Orange, voksen kan du tage to børn under 12 år med kvit og frit. Vi anbefaler, at du køber Pladsbilletter til dig og børnene, så I er sikre på at kunne sidde sammen.

DSB Børneguidebillet

Skal dit barn alene med toget i weekenden på en længere strækning eksempelvis mellem København og Aalborg, kan en DSB Børneguidebillet være den rette løsning. Med en børneguide sørges der for, at dit barn er tryg på rejsen og ved af- og påstigning. På den måde kan du sende dit barn trygt af sted, selvom rejsen er på egen hånd. Børneguiden er for børn i alderen 4 – 15 år. Du kan læse meget mere om DSB Børneguidebillet og få svar på eventuelle spørgsmål.

DSB Pendlerkort barn

Har du et barn på 12 til 15 år, der rejser meget med tog og ofte på den samme strækning mere end 3 gange om ugen? Med et DSB Pendlerkort barn er der gode besparelser og ikke mindst tryghed at hente hver måned. Fordelen med pendlerkortet til børn er, at den rejsende altid har en gyldig billet uanset, hvor meget han eller hun rejser. Der ligger samtidig en tryghed i, at det er en fast pris hver måned – igen, uanset hvor meget kortet bliver brugt. DSB Pendlerkort barn er så at sige et månedskort til barnet, der ofte rejser på den samme strækning over Storebælt. Kortet kan bestilles nemt og hurtigt i DSB app.

Rejs med dit barn i barne- eller klapvogn

På en rejse med et spædbarn er det rart at have enten klapvogn eller barnevogn med til barnet – og den er du mere end velkommen til at medbringe. Det eneste du skal sørge for er at reservere en barnevognsplads, når du rejser med DSB. Du skal ikke betale yderligere, da pladsbilletten til barnevognen er gratis.

Fordelen ved pladsbilletten til barnevognen er, at du kan være sikker på, at det er til at få plads til barnevognen i toget, selvom der er et begrænset antal pladser. Vi anbefaler, at du også køber en plads til dig selv, hvis du vil være sikker på at være tæt på din barnevogn. Barnevognspladsbilletten bestilles let direkte i DSB app'en. Her kan du læse meget mere om barnevognsplads.

Rejsekort barn

Der er forskellige fordele at hente ved at rejse på henholdsvis børnebillet, rejsekort eller en helt andet billettype. Rejsekortet fås i forskellige udgaver, så der er mulighed for at vælge den model, der er passer bedst til barnets og familiens behov. Fordelen ved at vælge et rejsekort er størst, hvis barnet rejser ofte og både inden for og på tværs af takstgrænserne. Med et rejsekort skal barnet hverken tænke på takstområder og takstgrænser eller på at have penge med til billetten. Det er samtidig nemt, bekvemt og overskueligt for et barn at betjene rejsekortet.

Med et rejsekort personligt barn er kortet begrænset, så indehaveren altid skal være med på rejsen. Det er dog stadig muligt som forældre at oprette en tank-op-aftale til barnets kort, så der er styring med kortet. Skal rejsekortet derimod deles mellem familiens børn, der er 12 til 15 år, så kan et rejsekort flex barn være en god løsning. Dette kort har høj fleksibilitet og kan derfor deles og bruges af flere på samme tid. Her er der også mulighed for at oprette en tank-op-aftale som forældre. Begge typer af kort kan spærres, hvis barnet mister det.

Takstområder og trafikselskabområder

LUK

Rejser i Jylland og på Fyn

Efter 18. marts 2018 er der ikke længere lokale takstområder indenfor de regionale trafikselskabs områder:

  • Nordjyllands Trafikselskab (NT)
  • Midttrafik
  • Sydtrafik
  • Fynbus

Hvert trafikselskab udgør nu ét område.
DSB og Arriva kører som togoperatører i og på tværs af disse trafikområder.

I Jylland og på Fyn differentieres priserne på rejsekort og enkeltbilletter mellem bus og tog. Rejser du med tog, eller en kombination af bus og tog, i Jylland og på Fyn (undtagen i NT’s område) gælder de samme regler uanset hvor du rejser, og prisen fastsættes efter togoperatørernes takster. Rejser du med bus indenfor eller på tværs af trafikselskabernes områder fastsættes prisen af det regionale trafikselskab eller trafikselskaberne i fællesskab. Alle rejser i Jylland og på Fyn beregnes på baggrund af fladedækkende rejsekortzoner.

Bemærk, i NT’s område og på banen mellem Varde og Esbjerg prisfastsættes alle togrejser til trafikselskabernes takster. Dette sker for at sikre enkelthed og gennemskuelighed, idet tog her kører som regional- og lokaltog – og i visse situationer endda i samme tog.

Se kort over lokale trafikselskabsområder i Jylland og på Fyn her.    

Rejser over Storebælt

Prisen for rejser mellem landsdelene beregnes på baggrund af fladedækkende rejsekortzoner, og fastsættes på baggrund af togoperatørernes takstsæt for rejser, der krydser Storebælt. Se zonekort med takstområder og takstgrænser.

Rejser på Sjælland, Lolland, Falster og Møn

Sjælland, Lolland, Falster og Møn er et samlet takstområde, hvor DSB kan udstede billetter og kort til. Området er inddelt i zonerne 1-99, 100-199 og 200-299. Se zonekort for Sjælland, Lolland, Falster og Møn.

Særligt om visse produkter

Bruger du Ungdomskort, skal du være opmærksom på, at Ungdomskort bibeholder de lokale takstområder i hele Danmark. Fx er Sjælland, Lolland, Falster og Møn 3 takstområder, som er inddelt i zonerne 1-99, 100-199 og 200-299. Se zonekort for Sjælland, Lolland, Falster og Møn.

Bruger du rejsekort, behøver du ikke tænke på takstområder og takstgrænser. Dog har de betydning for din rejsepris. Du skal være opmærksom på, at det er de samme priser og vilkår, der gør sig gældende for rejser alle steder i Jylland og på Fyn med tog.

Med rejsekort kan du ligeledes få off-peak rabat, når du rejser inden for et trafikselskabsområde med alle kundetyper. Unge og pensionister har også mulighed for at få off-peak rabat, hvis de rejser mellem trafikselskaberne.

Læs mere om takstgrænserne og takstområder på www.rejsekort.dk