Tag din cykel med i toget

Skal du med toget, og skal du have din cykel med? Der er forskellige regler og priser alt efter, hvilken type tog, du skal med, og hvor langt du skal rejse med din cykel.

Tag cyklen med i toget

DSB Cykelbillet

Cyklen fungerer oftest som en passager i sig selv – og skal derfor have sin egen billet. Det er dog kun i nogle tog, der kræves cykelbillet – i andre er det ganske kvit og frit at medbringe sin tohjulede medrejsende. I Fjern- og Regionaltog skal du anskaffe dig en cykelbillet. Skal du eksempelvis fra København til Aarhus med cykel eller en anden længere strækning, så skal din cykel registreres og have sin egen billet.

Rejser du med InterCity eller InterCityLyn-tog, skal du også købe en billet til din cykel. Med dette tog har du samtidig mulighed for at tilkøbe en pladsbillet til cyklen. På den måde er du sikker på, at der er en plads i toget til din rejsekammerat. Fordelen ved at tilkøbe en pladsbillet er, at du på travle strækninger ikke behøver bekymre dig om, om du overhovedet kan få din cykel med. Om sommeren fra d. 1. maj til d. 31. august skal du altid bestille plads til din cykel, hvis du vil med InterCity eller InterCityLyn. Find mere information om cykelpladsbillet her på siden.

Når du skal have din cykel med i toget på lokale rejser på Sjælland, Lolland, Falster og Møn, afhænger prisen på cykelbilletten af, hvor mange rejsekortzoner eller DSB-zoner du rejser i. Med et rejsekort er der altid noget at spare, men vælger du at tage cyklen med på rejsen i dette takstområde uden for myldretiden, så sparer du hele 20 % på prisen. Du kan købe billet til din cykel i DSB Billetautomaten på stationen, i DSB Salg & Service og i 7-Eleven.

Skal du på en strækning, hvor togbusser indgår, så skal du være opmærksom på, at du ikke kan medbringe cyklen her. Du kan naturligvis få cykelbilletten refunderet for den del af rejsen, hvor der indgår togbus.

Aflåst cykelparkering og cykelpumper

På mere end 80 stationer har DSB sørget for aflåst cykelparkering. Her kan du trygt lade din cykel stå bag lås og slå, mens du selv fortsætter rejsen i en togbus. Du kan læse mere om fordelene ved DSB cykelparkering her. Trænger dine dæk til luft? På 50 S-togsstationer er der fordelt 61 luftpumper, så du uden besvær kan fortsætte din tur, hvad end du er på vej til eller fra arbejde. Her finder du mere information om luftpumpernes placering på stationen og en oversigt over, hvilke stationer der er udstyret med en luftpumpe.

Rejsekort cykel

Hvis du ved, at du ofte har din cykel med på rejsen, så kan du med fordel vælge et rejsekort flex og ændre kundetypen på kortet permanent, så det kun er din cykel, der bliver checket ind. Ændres kundetypen permanent, så skal du være opmærksom på, at du ikke selv kan anvende kortet. Har du derimod kun din cykel med engang imellem, så kan du anvende check ind ekstra-kortlæsere, hvor du blot tilføjer din cykel som en ekstra medrejsende. Læs mere om rejsekort.dk.

Rejser du hovedsageligt lokalt i hovedstadsområdet og derfor med S-tog, så behøver du slet ikke bekymre dig om en cykelbillet. Du kan nemlig medbringe din cykel i S-tog ganske kvit og frit, så længe du har købt en billet til dig selv. Til gengæld er der ikke mulighed for at reservere en pladsbillet til din cykel med S-toget. Det hænder, at der i myldertrafikken er mange, der gør brug af muligheden for at medbringe cyklen gratis. Men sørger du for at bruge de rigtige ind- og udgange samt flexrummene, hvor der er god plads til cyklerne, så bliver turen mindre kaotisk. Her på siden kan du læse om mulighederne, fordelene og gode forholdsregler, når man medbringer cykler i S-toget.

DSB cykel – kort og godt

 • I Fjern- og regionaltog skal du købe billet til din cykel
 • Du kan købe Cykelpladsbillet til InterCity og InterCityLyn-tog
 • 1. maj til 31. august er Cykelpladsbillet et krav i InterCity og InterCityLyn-tog
 • I S-tog kan du tage cyklen med kvit og frit
 • I DSB tog må du ikke medtage varecykler, ladcykler, cykelanhængere eller lignende
 • Skal du over grænsen via Rødby til Tyskland, skal du være opmærksom på, at du ikke må tage cyklen med i toget.
  Du kan tage din cykel med i det direkte internationale tog (IC) over Flensborg til Hamburg eller du kan tage InterCity tog til Flensborg og skifte til DB Regio-tog. Forudbestilling og reservation er nødvendig i alle tog.
  Du kan også få mere information hos DSB Udland 70 13 14 18

InterCityLyn

LUK

InterCityLyn er et lyntog, der kører mellem landsdelene med få stop. I køreplaner og ved billetkøb kan du genkende det på forkortelsen ICL. 

Regionaltog

LUK

Regionaltog er et tog, der kører på mellemlange strækninger i de enkelte landsdele.  
I køreplaner og ved billetkøb kan du genkende det på forkortelsen Re.

S-tog

LUK

S-tog er tog, der kører lokalt i Hovedstadsområdet.  

InterCity

LUK

InterCity er et tog, der kører mellem landsdelene. I køreplaner og ved billetkøb kan du genkende det på forkortelsen IC.

Takstområder og trafikselskabområder

LUK

Rejser i Jylland og på Fyn

Efter 18. marts 2018 er der ikke længere lokale takstområder indenfor de regionale trafikselskabs områder:

 • Nordjyllands Trafikselskab (NT)
 • Midttrafik
 • Sydtrafik
 • Fynbus

Hvert trafikselskab udgør nu ét område.
DSB og Arriva kører som togoperatører på tværs af disse trafikområder.

I Jylland og på Fyn differentieres priserne på rejsekort og enkeltbilletter mellem bus og tog. Rejser du med tog, eller en kombination af bus og tog, i Jylland og på Fyn (undtagen i NT’s område) gælder de samme regler uanset hvor du rejser, og prisen fastsættes efter togoperatørernes takster. Rejser du med bus indenfor eller på tværs af trafikselskabernes områder fastsættes prisen af det regionale trafikselskab eller trafikselskaberne i fællesskab. Alle rejser i Jylland og på Fyn beregnes på baggrund af fladedækkende rejsekortzoner.

Bemærk, i NT’s område og på banen mellem Varde og Esbjerg prisfastsættes alle togrejser til trafikselskabernes takster. Dette sker for at sikre enkelthed og gennemskuelighed, idet tog her kører som regional- og lokaltog – og i visse situationer endda i samme tog.

Se kort over lokale trafikselskabsområder i Jylland og på Fyn her.

Rejser over Storebælt

Prisen for rejser mellem landsdelene beregnes ud fra rejselængden målt i skinnezoner, og fastsættes på baggrund af togoperatørernes takstsæt for rejser, der krydser Storebælt. Se zonekort med takstområder og takstgrænser.

Rejser på Sjælland, Lolland, Falster og Møn

Sjælland, Lolland, Falster og Møn er et samlet takstområde, hvor DSB kan udstede billetter og kort til. Området er inddelt i zonerne 1-99, 100-199 og 200-299. Se zonekort for Sjælland, Lolland, Falster og Møn.

Særligt om visse produkter

Bruger du Ungdomskort, skal du være opmærksom på, at Ungdomskort bibeholder de lokale takstområder i hele Danmark. Fx er Sjælland, Lolland, Falster og Møn 3 takstområder, som er inddelt i zonerne 1-99, 100-199 og 200-299. Se zonekort for Sjælland, Lolland, Falster og Møn.

Bruger du rejsekort, behøver du ikke tænke på takstområder og takstgrænser. Dog har de betydning for din rejsepris. Du skal være opmærksom på, at det er de samme priser og vilkår, der gør sig gældende for rejser alle steder i Jylland og på Fyn med tog.

Med rejsekort kan du ligeledes få off-peak rabat, når du rejser inden for et trafikselskabsområde med alle kundetyper. Unge og pensionister har også mulighed for at få off-peak rabat, hvis de rejser mellem trafikselskaberne.

Læs mere om takstgrænserne og takstområder for rejsekort