Resultat før skat udgjorde et overskud på 675 mio. kr. i 2024

06. februar 2025 kl. 12:45
  • 6 procent flere rejser i forhold til 2023
  • Passageromsætningen har for første gang rundet 6 mia. kr. og er steget med 11 procent
  • Rekordsalg af Orange-billetter
  • Lancering af Check ind i DSB’s app i april
  • Kundepunktlighed for Fjern- & Regionaltog er løftet og ligger som S-tog over kontraktmålet
  • Nyt elektrisk togmateriel på vej
  • Stor interesse for grønne DSB-obligationer

DSB har et solidt økonomisk fundament
Årets resultat før skat udgjorde et overskud på 675 mio. kr. mod et overskud på 425 mio. kr.
i 2023.

Resultatet er positivt påvirket af den øgede passageromsætning, som er steget med 608 mio. kr. (11 procent) og for første gang har rundet 6 mia. kr.

De seneste års arbejde med effektivisering af forretningen har sammen med kundevæksten givet DSB et solidt økonomisk fundament. DSB har grundlæggende en sund økonomi og dermed et godt afsæt til milliardinvesteringerne i nyt elektrisk togmateriel og nye værksteder de kommende år.

Vækst på tværs af alle markeder
Der blev i 2024 foretaget 9,4 mio. flere rejser end i 2023. Det svarer til en vækst på 6 procent. Der er solgt flere rejser på alle markeder, og væksten har været særlig høj for S-tog, regionaltog på Sjælland og rejser over Storebælt.

Antallet af togrejser over Storebælt var i 2024 det højeste nogensinde. Udviklingen er særligt drevet af et øget salg af Orange-billetter og erhvervsrejser.

Salget af erhvervsrejser via erhvervsaftaler har haft en markant fremgang, og omsætningen for erhvervsrejser er i 2024 steget med 25 procent i forhold til 2023.

Succes med Check ind i DSB’s app
Check ind løsningen i DSB’s app blev lanceret 29. april. Den digitale løsning gør det muligt at checke ind og ud i bus, tog og metro, og gør det lettere at være kunde. Kunderne behøver ikke at tanke op, men betaler i stedet for én rejse ad gangen. Prisen er den samme som på det velkendte rejsekort.

Check ind og videreudviklingen af DSB’s app er en forudsætning for at understøtte den fortsatte vækst og kundernes forventninger til enkle digitale løsninger.

DSB’s app er i dag vores største salgskanal med mere end 1,8 mio. unikke brugere og en omsætning på 2,3 mia. kr. Den giver ud over en forbedret oplevelse til kunderne også færre omkostninger til blandt andet fysiske billetter, billetsalg eller øvrige salgskanaler.

Introduktionen af Check ind har samtidig skabt en betydelig vækst i antal kunder, der optjener point og opnår andre fordele med DSB Plus - blandt andet i form af rabat på teater- og museumsbesøg. Desuden kan point bruges til lidt godt til turen i 7-Eleven butikkerne på stationerne.

Den associerede virksomhed Rejsekort & Rejseplan A/S har også lanceret en app med en check ind løsning i 2024. Fra et forbrugerperspektiv er det positivt med flere muligheder inden for området.

2024.Årsrapport.hovedtal.jpg

Kundepunktlighed over mål trods udfordringer
Det at kunne komme frem til tiden er en helt afgørende faktor for de fleste kunder. Derfor er punktlighed et af vores vigtigste kontraktmål. Kundepunktligheden er udtryk for andelen af kunder, der kommer frem inden for 2:59 minutter i forhold til planlagt ankomst.

I 2024 er kundepunktligheden for Fjern- & Regionaltog løftet solidt i forhold til sidste år, mens den for S-tog har fastholdt sit høje niveau.

I 2024 kom 96,0 procent af S-togs kunder punktligt frem til deres destination. Det er over kontraktmålet for kundepunktligheden på 92,4 procent og den højeste kundepunktlighed, der indtil videre er opnået. Den høje kundepunktlighed for S-tog kan tilskrives en stabil drift og færre driftsforstyrrende hændelser. Med flere hundrede tusinder kunder dagligt i S-tog er det afgørende for hovedstadsområdet med en stabil S-togsdrift.

For Fjern- & Regionaltog er kundepunktligheden steget til 76,6 procent i 2024 fra 71,7 procent i 2023. Kontraktmålet for Fjern- & Regionaltog er 75,0 procent. Samtidig er mere end 9 ud af 10 af kunderne fremme med mindre end 10 minutters forsinkelse. Den forbedrede kundepunktlighed for Fjern- & Regionaltog er blandt andet resultatet af en mere robust køreplan og færre fejl på infrastrukturen sammenlignet med sidste år.

Fjern- & Regionaltog har været påvirket af udfordringer med leverancer af reservedele og vedligeholdelse i 2024. Det har betydet, at en del planlagt reparation og vedligeholdelse af togene ikke er blevet gennemført, og det har medført begrænset togmateriel til rådighed for driften. For kunderne har det i nogle tilfælde betydet afgange med kortere togsæt end planlagt samt enkelte aflysninger.

På trods af udfordringerne har driftsstabiliteten i 2024 samlet set været højere end i 2023. Læs mere herom på side 19-20.

”Vi har haft en solid vækst og sat kunderekord på flere markeder i løbet af året, og punktligheden er løftet. DSB står med et godt udgangspunkt for at få kunderne til at vælge den kollektive transport i de kommende år.”
Flemming Jensen, administrerende direktør

Investeringer i nye elektriske tog og nye værksteder på rette spor
DSB er med investeringer på over 45 mia. kr. i de kommende år godt på vej til at kunne tilbyde kunderne endnu mere bæredygtige løsninger, når de vælger toget.

Syv IC5-eltogsæt er færdigproduceret. I de kommende to år vil eltogsættene løbende gennemgå omfattende tests – primært på testbaner i Europa, men også på de danske skinner. Erfaringerne vil blive anvendt i produktionen af de resterende IC5-eltogsæt.

De nye togvogne til den internationale trafik til Tyskland skal drives af EB-ellokomotiverne. De første tre formationer af de nye togvogne er modtaget og under klargøring til kommerciel drift i løbet af 2025.

DSB har fremvist togvognene for offentligheden et par gange, og ved begge lejligheder har der været positiv feedback på de nye vogne.

Opførelsen af nye værksteder forløber planmæssigt. Bæredygtighed er tænkt ind i byggeriet af værkstederne, der alle som minimum bliver DGNB Guld-certificerede.

Fremdriften i de bæredygtige investeringer er blandt andet uddybet på side 22-24.

Reduceret klimapåvirkning
DSB har i 2024 yderligere reduceret sin samlede klimapåvirkning med 5 procent. For Scope 1 og 2 har der været en reduktion på 7 procent, som primært hænger sammen med den øgede brug af grøn strøm. For Scope 3 udgjorde reduktionen 4 procent i 2024. Dette er yderligere uddybet på side 56-71.

Grøn finansiering i 2024
I august gennemførte DSB den første grønne obligationsudstedelse. Dermed blev en væsentlig del af finansieringen af investeringerne til omstillingen til en mere bæredygtig drift sikret. Udbuddet af de grønne obligationer var en succes med stor interesse fra en bred gruppe af investorer i Danmark, Norden og resten af Europa. I udbuddet af obligationerne var der interesse for 3 mia. euro for DSB’s planlagte udstedelse på 500 mio. euro. Det understreger, at mange investorer ser DSB som en sikker og interessant investeringsmulighed med et klart aftryk på en bæredygtig investering i ny togtransport i Danmark.

Udstedelsen på 500 mio. euro var med en fast kuponrente på 3,125 procent og en løbetid på 10 år.

Obligationerne er udstedt under DSB’s EMTN-program (European Medium Term Note-program). Det tilhørende Green Bond Framework beskriver DSB’s investeringer, som kan finansieres med grønne obligationer. Provenuet fra obligationsudstedelsen vil blive anvendt til indkøb af nyt elektrisk togmateriel og nye værksteder.

Der vil i de kommende år blive udstedt flere grønne obligationer, i takt med at finansieringsbehovet opstår.

I 2024 har DSB også udnyttet en del af lånerammen på 600 mio. euro til finansiering af den nye togflåde hos Den Europæiske Investeringsbank. Under lånerammen er der op-taget et lån på 150 mio. euro med fast rente og en løbetid på 25 år.

Review af kreditvurdering
Moody’s Investor Service gennemførte i maj 2024 det første årlige review af DSB’s kreditvurdering og bekræftede DSB’s Aa1-rating med stabilt Outlook. Den solide kreditvurdering, der kun er ét niveau under den danske stat, understreger fortsat DSB’s høje kreditværdighed og er fundamentet for DSB’s finansieringsaktiviteter i fremtiden.

Plads til alle - også medarbejdere
DSB’s formål ’Plads til alle på rejsen mod det bæredygtige’ gælder også for medarbejderne. Diversitet er blevet en integreret kernekomponent i rekrutteringsstrategien. DSB ønsker en medarbejdersammensætning, der afspejler resten af samfundet. Det sker blandt andet i jobannoncer, som appellerer til et bredere og mere diversificeret ansøgerfelt. Emnet er også omtalt på side 98 og 104-105.

Fortsat stærkt omdømme
DSB’s omdømme i befolkningen er for fjerde år i træk stærkt. Særligt sommeren og juletrafikken har givet høje bedømmelser hos både kunder og ikke-kunder. Vi har afsluttet 2024 med en omdømmescore på 72,9, hvilket er over gennemsnittet for året, som lå på 70,1. Et årligt gennemsnitligt omdømme på over 70 bliver betegnet som et stærkt omdømme.

I den seneste undersøgelse fra Sustainable Brand Index af forbrugernes opfattelse af virksomheders brand i forhold til bæredygtighed og social ansvarlighed gik DSB 18 pladser frem og var nummer 24 ud af 253 danske virksomheder på listen.

I september blev DSB hædret med Climate Change Award fra EY Danmark og Dansk Erhverv for arbejdet med at skabe en mere klimavenlig kollektiv trafik. DSB modtog prisen for sine langsigtede tiltag og dokumenterede resultater inden for klimareduktion.

Forventninger til 2025
For 2025 forventer DSB et resultat før skat i størrelsesordenen 200-300 mio. kr. Læs yderligere herom på side 8.

Læs hele Årsrapport 2024