Efterårets løvfald

Når bladene falder af træerne lander de på skinnerne og udfordrer togtrafikken. Men hvad vil løvfald egentlig sige – og hvorfor er det et problem? Det kan du se i videoen ovenfor. På siden her kan du læse om, hvornår løvfaldet finder sted, og hvad vi gør for at undgå forsinkelser i perioden.

Hvornår falder løvet?

Løvfaldsperioden falder forskelligt hvert år. Det gør den fordi vejret og især efteråret er forskelligt hvert eneste år, og derfor er det også forskelligt, præcis hvornår bladene falder af træerne. Derfor er det uhyre svært at forudsige, hvornår løvfaldet starter.

Hård blæst og frost i efteråret betyder fx at bladene falder hurtigt. Men hvis det bliver et stille og lunt efterår, falder bladene over en lang periode.

Typisk er det en kort periode på cirka tre uger, hvor bladene for alvor falder.

Det gør DSB og BaneDanmark for at undgå trafikproblemer under løvfaldet

I DSB holder vi nøje øje med vejrsituationen, så vi kan sætte beredskabet ind, når løvfaldet starter.

Det betyder blandt andet, at:

  • Vi har hældt sand på vores tog, som lokoføreren kan sprede på skinnerne. Det giver et bedre vejgreb for toget, der gør det lettere for togene at sætte i gang på glatte skinner 
  • Vi indkalder ekstra mandskab på vores værksteder til at slibe togenes hjul, så de både bremser og trækker toget så godt som overhovedet muligt på det glatte underlag.

Nogle dage falder bladene alligevel i så store mængder, at selv denne indsats ikke er nok - og så må vi sænke farten for at sikre en sikker togdrift. Derfor kan du i løvfaldsperioden opleve mindre forsinkelser på nogle toge.

Hvilke togstrækninger er ramt?

Løvfaldet går almindeligvis mest udover disse fire strækninger:

  • Helsingør-København H
  • Fredericia-Aarhus H
  • Vejle-Jelling
  • Odense-Svendborg

Vi arbejder for, at du kommer frem til tiden

DSB og Banedanmark arbejder for, at du kommer frem til tiden. Du kan altid tjekke de aktuelle togtider på rejseplanen.dk eller dsb.dk. Hvis du er tilmeldt DSB Plus, kan vi sende dig en mail eller sms, hvis der er ændringer på netop din strækning. Opret en gratis DSB Plus profil.