Ultrafine partikler på DSB’s stationer og i tog

En rapport fra 2015 udført af Institut for Folkesundhed på Københavns Universitet har vist, at der i nogle af DSB’s tog og på nogle stationer er en høj koncentration af ultrafine partikler.

Ultrafine partikler opstår ved forbrænding. Du udsættes for dem i en lang række sammenhænge, du kender fra din hverdag. Fx når du tænder fyrfadslys, havegrill eller brændeovn. Når du opholder dig i trafikken, eller når du befinder dig i nærheden af eller i et af vores dieseldrevne tog. Det er de ældre, dieseldrevne tog af typen ME og MR, der især er problemet. Og de vil med tiden blive udfaset.

Det er stadig meget lidt, forskerne ved om ultrafine partikler, og der er ikke vedtaget nogen grænseværdier. WHO’s kræftagentur har siden 2012 vurderet dieseludstødningspartikler som kræftfremkaldende. Ultrafine partikler kan ligeledes forværre lunge- og hjertesygdomme, og man kan være særlig generet, hvis man har astma eller lider af luftvejslidelser.

DSB er løbende i kontakt med en række eksperter på området, som vurderer, at der ikke er nogen væsentlig sundhedsmæssig risiko for vores kunder. Arbejds- og miljømedicinsk afdeling fra Bispebjerg Hospital vurderer, at såvel rygning som passiv rygning er mere farligt end ultrafine partikler i DSB-sammenhænge. De siger, at dagligt ophold i det dieseldrevne materiel ikke indebærer nogen umiddelbar helbredsrisiko. Sygdomsrisikoen forventes først at stige efter mange års udsættelse. Dermed ikke sagt, at ultrafine partikler er ønskværdige i nogen sammenhæng.

Vi har allerede gjort en del for at nedbringe koncentrationen af ultrafine partikler. Siden 2013 har vi faktisk reduceret koncentrationen i de mest udsatte dieseldrevne tog med over 50 %. Den helt rigtige løsning har vi dog først, når hele jernbanenettet er elektrificeret, og vi ikke behøver at bruge de dieseldrevne tog.
Indtil da undersøger vi bl.a. mulighederne for øget brug af katalysatorer, nye og bedre dieselmotorer, eldrevne lokomotiver og spoilere, der leder dieselosen væk fra toget.

Læs Institut for Folkesundheds rapport om måling af ultrafine partikler (pdf)