Hovedbanegården står nu klar til kunderne og fremtiden

Hovedbanegården står nu klar til kunderne og fremtiden

Vær opmærksom på, at indholdet på denne side kan være uaktuelt.
24. juni 2008 kl. 11:52

Den omfattende renovering af Københavns Hovedbanegård er nu færdig - til tiden. Projektet har fremtidssikret den gamle station og skabt markante forbedringer for kunderne. Det vil DSB gerne markere ved en åbningshøjtidelighed på lørdag, hvor alle er velkomne


Københavns Hovedbanegård – et af Københavns mest markante trafikale, kulturelle og arkitektoniske knudepunkter gennem snart 100 år – byder sig nu gennemrenoveret klar til fremtiden.
Renoveringen har været en af de mest komplicerede og omfattende i Danmark i nyere tid, men nu er stationen også i fremtiden klar til at servicere københavnerne og DSB’s kunder.
Den samlede pris for den flerårige renovering lyder på 650 millioner kroner. Over 500 håndværkere, talrige samarbejdspartnere og en professionel projektledelse har sammen med en udtalt velvilje og tålmodighed fra stationens naboer medvirket til at renoveringen er gået godt.


Arkitekt Heinrich Wencks imponerende Hovedbanegård blev indviet tilbage i 1911 og var bygget i jernbeton i en tid, hvor man kørte med damptog og hestevogn. Så den gamle jernbanedame trængte efterhånden gevaldigt til at blive frisket op og gjort klar til også at være fremtidens trafikknudepunkt.
»I DSB er vi meget stolte af Hovedbanegården, og vi tager den arv og forpligtelse, der følger med at varetage vedligeholdelsen og driften af den meget alvorligt. Med denne her omfattende renovering har vi nu sikret, at også de næste generationer af danskere vil få glæde af stationen. Københavns Hovedbanegård er ganske enkelt blevet fremtidssikret,« forklarer projektchef Torben Kronstam.
Flere elementer ved renoveringen kan mærkes som forbedringer for brugerne. F.eks. er forpladsen foran stationen blevet langt bedre organiseret, og det vil være betydeligt nemmere at køre rundt i bil på pladsen. Samtidig medvirker en bedre belysning på pladsen til at skabe mere tryghed for brugerne. Der er også taget hensyn til synshandicappede mennesker ved anlæg af ledelinjer i fortovene på pladsen. Og der vil nu være plads til parkering af hele 1000 cykler på forpladsen.
Derudover sikrer en optimering af perronerne ved spor tre, fire, fem og seks en mere behagelig ind- og udstigning af togene for kunderne. Og en nyopført trappe fører ned til disse perroner.


DSB vil gerne sammen med københavnerne fejre, at den omfattende og flerårige renovering nu er færdig. Det kommer til at foregå på forpladsen foran stationen lørdag den 28. juni fra kl. 10.30 til 14. Til åbningshøjtideligheden vil DSB’s administrerende direktør, Søren Eriksen, administrerende direktør i Banedanmark, Jesper Hansen, og teknik- og miljøborgmester i København, Klaus Bondam, holde taler.


Derudover er et af Hovedbanegårdens vartegn, det klassiske neonur som pryder hovedindgangen blevet renoveret og vil blive afsløret på dagen. Ligesom et nyt imponerende kunstværk af billedhuggeren Anita Jørgensen bliver afsløret og kan nydes fra kl. 14 på side- og baggavlene på perronerne ved spor tre, fire, fem og seks.
I samarbejde med Rosenborg Tatoo er det desuden lykkedes at engagere den cirka 100 mand store Kongens Garde fra Norge til at komme. Sammen med Gladsaxe Steelband og Jernbaneorkestret vil de i løbet af dagen fylde pladsen med velspillede toner og stemning.


»Det er helt usædvanligt, at det er lykkedes at få den store norske garde, der er helt i særklasse med på lørdag. Og der venter publikum en helt unik og spændende oplevelse,« lover regionschef Torben Jørgen Nielsen og oplyser, at forpladsen bliver åbnet for trafik søndag den 29. juni.