DSB opnåede i 1. kvartal 2018 et resultat før skat på 361 mio. kr.

Vær opmærksom på, at indholdet på denne side kan være uaktuelt.
08. maj 2018 kl. 12:19

DSB opnåede i 1. kvartal 2018 et resultat før skat på 361 mio. kr. Høj punktlighed for såvel Fjern- & Regionaltog som S-tog, men færre kørte kilometer i konsekvens af fejl i akslerne på ME-lokomotiverne.

  • Antal solgte rejser er 5 procent lavere end 2017. Det skyldes hovedsagelig en nedgang i antal rejser i S-tog på grund af sporarbejder samt påskens placering i forhold til sidste år
  • ME-lokomotiverne taget ud af passagerdrift på grund af akselproblemer - lokomotiverne genindsættes, efterhånden som akslerne udskiftes eller repareres
  • Fortsat markant vækst i salget af Orange-billetter
  • Vellykket implementering af ny mere enkel struktur for takster i Jylland og på Fyn
  • Tillægskontrakt reducerer kontraktbetalingen til DSB med cirka 50 mio. kr. i 1. kvartal
  • Stabil kundetilfredshed på trods af de gener kunderne på strækningerne mellem København og Kalundborg henholdsvis Nykøbing Falster har haft på grund af problemerne med ME-lokomotiverne.

”Det er tilfredsstillende for os og vore kunder, at punktligheden gennem  hele 1. kvartal ligger på et højt niveau. Dog har de mange kunder i den sjællandske regionaltogstrafik beklageligvis oplevet betydelige gener på grund af problemerne med de aldrende ME-lokomotiver.”
Flemming Jensen, administrerende direktør

Robust økonomi
DSB opnåede i 1. kvartal et resultat før skat på 114 mio. kr. korrigeret for poster af engangskarakter. Det er 66 mio. kr. bedre end i samme periode i 2017, hvor resultatet korrigeret for poster af engangskarakter udgjorde 48 mio. kr.

Det korrigerede resultat er præget af faldende passageromsætning og reduceret kontraktbetaling, hvilket dog mere end opvejes af lavere driftsomkostninger, som i 1. kvartal blandt andet er positivt påvirket af en effektivisering af administrationen med cirka 100 færre stillinger samt et reduceret pensionsbidrag vedrørende tjenestemænd.

Den rentebærende gæld er nedbragt med 399 mio. kr. i forhold til 31. december 2017 og med 1.497 mio. kr. i forhold til 1. kvartal 2017.

Samlet set er der i lighed med de senere år overskud og en grundlæggende sund økonomi.

Tog til tiden - punktligheden for Fjern- & Regionaltog opfylder kontraktmål
Operatørpunktligheden for Fjern- & Regionaltog, antallet af tog til tiden som DSB alene står til ansvar for, ligger på 95,4 procent i 1. kvartal 2018 og dermed over kontraktmålet med staten.

Kundepunktligheden har med en stigning på 3,6 procentpoint til 82,9 procent vist en pæn forbedring i 1. kvartal 2018 i forhold til samme periode i 2017 og opfylder kontraktmålet med staten. Som helhed kommer 8 ud af 10 kunder i Fjern- & Regionaltog frem til tiden.

Den positive udvikling i punktligheden skyldes, dels at den nye køreplan for 2018 er mere robust og er dels et resultat af de initiativer, som er sat i værk for at reducere antallet af forsinkende fejl (mere end 2:59 minutter) på togene.

Vi vil fortsætte arbejdet med at sikre punktligheden og pålideligheden i driften.

I den resterende del af 2018 har Banedanmark planlagt en lang række sporarbejder - herunder halvanden måneds totalspærring af Kystbanen. Det vil uundgåeligt føre til gene for kunderne, mistede indtægter og store omkostninger til erstatningskørsel. I forbindelse med større sporarbejder er en fælles indsats særdeles vigtig. Vi har derfor et tæt samarbejde med Banedanmark for at minimere generne så meget som muligt for vore kunder.

S-tog til tiden - punktlighed i top og opfyldelse af kontraktmål
I S-tog er den høje punktlighed fra 2017 videreført i 1. kvartal 2018. Både operatørpunktligheden og kundepunktligheden ligger med henholdsvis 98,5 procent og 94,4 procent over kontraktmålet med staten. De 300.000 daglige kunder i de københavnske S-tog har dermed kunnet glæde sig over at nå frem til tiden i langt de fleste tilfælde.

Også i S-tog har Banedanmark for den resterende del af 2018 planlagt sporarbejder, som hen over sommeren indebærer 3 måneders totalspærring af Frederikssundsbanen. Vi har i samarbejde med Banedanmark og Movia planlagt den bustransport, der skal sikre, at kunderne kan komme frem, når der ikke kører S-tog. Den samlede spærring af strækningen forventes at medføre et tab på 2,2 mio. rejser.

ME-lokomotiver taget ud af passagerdrift
26. januar 2018 blev alle ME-lokomotiver taget ud af drift, fordi der blev fundet begyndende revnedannelser på to aksler. Siden har vi arbejdet på at undersøge alle lokomotivernes aksler og foretage reparationer af eventuelle revnedannelser. Idet en stor del af akslerne skal udskiftes, er dette en tidskrævende proces - ikke mindst som følge af lang leveringstid på nye aksler.

Til erstatning for de manglende ME-lokomotiver er alle køreklare togsæt indsat for at sikre flest mulige afgange og siddepladser for vore kunder. Det har dog desværre ikke helt kunnet undgås at reducere antallet af togafgange og antallet af sæder, hvilket har medført betydelige gener for vores kunder på de berørte Sjællandske strækninger. For at kompensere herfor har vi besluttet at give de pendlere, der har været mest berørt af de manglende ME-tog en ekstra kompensation på 20 procent.

ME-lokomotiverne bliver løbende sat i drift i takt med, at de har fået undersøgt akslerne. På den måde bliver køreplanen løbende justeret for at sikre kunderne den efter omstændighederne bedst mulige betjening.

Ved udgangen af 1. kvartal 2018 kører alle afgange på de strækninger, som normalt betjenes med ME-lokomotiver og dobbeltdækkervogne - med undtagelse af to myldretidsafgange om dagen.

Kunderne - stabil kundetilfredshed i et udfordret marked
I årets første 3 måneder blev foretaget 44,9 mio. rejser med DSB i Danmark. Dette er et fald på 2,3 mio. rejser svarende til 5 procent i forhold til samme periode sidste år. Nedgangen skyldes hovedsagelig et fald i antal rejser i S-tog foranlediget af sporarbejder samt påskens placering i forhold til sidste år.

For Fjern- & Regionaltog er konkurrencesituationen på rejser over Storebælt skærpet, og der har været et fald i antal rejser på knap 4 procent i forhold til 1. kvartal 2017. Det er især biltrafikken, der vinder markedsandele, og nedsættelsen af broafgiften over Storebælt i 2018 har øget konkurrencen yderligere. Også bustrafikken over Storebælt er i 1. kvartal 2018 vokset.

Kunderne er fortsat glade for Orange-konceptet med salg af billige billetter på afgange med ledig sædekapacitet uden for myldretiderne. Med en Orange-billet fra 99 kr. er det muligt at komme over Storebælt til en konkurrencedygtig pris. I 1. kvartal 2018 blev solgt 505.000 Orange-rejser, hvilket svarer til en stigning på 43 procent i forhold til samme periode sidste år. 75 procent af alle Orange-billetter i 1. kvartal blev solgt til rejser over Storebælt.

Kundetilfredsheden for 1. kvartal 2018 ligger samlet set på 8,1 (på en skala fra 0-10), hvilket er på niveau med både 4. kvartal 2017 og 1. kvartal 2017. Der er en meget stor sammenhæng mellem punktlighed og kundernes tilfredshed med DSB.

I marts blev i samarbejde med de regionale trafikselskaber implementeret en ny struktur for takster i Jylland og på Fyn. Ændringen følger efter en tilsvarende ændret struktur på Sjælland i 2017. Med den nye struktur bliver det nemmere at finde den billigste rejse med tog og bus i Jylland og på Fyn. Kunderne skal således forholde sig til færre zonesystemer og rabattyper, og priserne er mere forståelige.

Generelt arbejdes med at udvikle og lancere mere enkle og kommercielt attraktive billetprodukter, og som led heri forberedes en større forenkling af det samlede produktudbud.

Nye moderne tog vil effektivisere og stabilisere togdriften
Det er DSB’s mål at udskifte sine aldrende tog til fordel for en moderne og ensartet togflåde med de fordele, det giver kunderne. Der arbejdes således med indkøb af såvel nye el-lokomotiver som nye el-togsæt.

Nye el-lokomotiver
DSB har i marts 2018 indgået aftale med Siemens om at levere mindst 26 el-lokomotiver, som skal sættes i drift fra 2021 og frem. De nye el-lokomotivers hovedopgave bliver at trække dobbeltdækkervognene og køre regionaltogstrafik på Sjælland. El-lokomotiverne skal afløse de aldrende ME- og EA-lokomotiver, hvilket både vil gavne miljøet og driftspålideligheden.

Vi har stillet en række krav til de nye lokomotiver: Det skal være et ”standard el-lokomotiv”, som kan anvendes til både dansk og tysk/svensk kørestrøm. Det skal kunne køre 200 km/t. Det skal kunne trække de eksisterende dobbeltdækkervogne, og det skal være udstyret til både det nuværende og det kommende signalsystem på fjernbanen. Lokomotiverne skal leveres godkendt til kørsel i Danmark og Tyskland.

Indkøbet af nye el-lokomotiver er et vigtigt skridt mod at forny den aldrende togflåde. Udover at påvirke punktligheden positivt, kommer de også til at forbedre driftsøkonomien i takt med, at de fases ind fra 2021 og frem.

DSB og Siemens skal samarbejde om at vedligeholde de nye el-lokomotiver. Siemens får dog det overordnede ansvar for vedligeholdelsen i første omgang i 10 år med option på yderligere 5 år. Ansvaret for el-lokomotivernes kvalitet og pålidelighed ligger entydigt hos Siemens. Men som en del af aftalen skal Siemens bruge DSB Vedligehold til dele af serviceeftersynene på lokomotiverne. På den måde kan vi fortsat fastholde og udvikle kompetencerne på værkstederne, hvis leverandøren mod forventning skulle svigte.

Nye el-togsæt
1. februar blev indgået en politisk aftale om, at DSB skal fortsætte arbejdet med indkøb af nye el-togsæt og sende opgaven i udbud. Aftalen betyder, at der skal indgås en rammeaftale, hvor DSB forpligter sig til at købe mindst 90 el-togsæt.

Der er politisk enighed om de væsentligste dele af det oplæg, som DSB er kommet med, således at de nye el-togsæt bliver baseret på en etableret produktplatform samt en kendt og velafprøvet teknologi.

Vi har noteret, at den politiske aftale også betyder, at vedligeholdelsen af de nye el-togsæt skal outsources fuldt ud.

Vi er nu gået i gang med at tilrettelægge udbudsmaterialet i tråd med den politiske aftale.

Indkøb af nye el-togsæt vil indebære et løft for vore kunder og en gennemgribende fornyelse af togflåden, som er nødvendig for at realisere de samfundsmæssige, driftsøkonomiske og miljømæssige gevinster af elektrificeringen af jernbanen frem mod 2030. DSB er afhængig af Banedanmarks udrulning af det nye signalsystem og elektrificeringen af hovedstrækningerne. Disse store infrastrukturprojekter er afgørende for, at det materiel, vi investerer i, kan indsættes i drift til gavn for kunderne.

Indførelse af automatisk S-togsdrift
Der blev i december 2017 indgået en politisk aftale om fremtidens togtrafik i hovedstadsområdet, herunder at der skal indføres automatisk S-togsdrift.

Det fremgår af aftalen, at ansvaret for togdriften og infrastrukturen for S-tog skal lægges sammen i én organisation, og at overgangen til automatiseret S-togsdrift sker med organisatorisk udgangspunkt i et OPP (Offentligt Privat Partnerskab). Det fremgår af aftalen, at der skal udarbejdes en organisatorisk analyse, og at parterne ønsker, at der i analysen tages udgangspunkt i en OPP-konstruktion med DSB som den offentlige part.

Denne model giver også mulighed for, at vi over tid kan optimere anvendelsen af medarbejderressourcerne i hele virksomheden, når S-togsdriften gradvist får behov for færre medarbejdere. Optimal udnyttelse af tjenestemændene i en sådan overgangsperiode har meget stor økonomisk betydning.

Transport-, Bygnings- og Boligministeriet har i marts 2018 udarbejdet et kommissorium for den videre analyse. Analysens resultater skal efterfølgende gennemgå en politisk behandling.

Læs rapporten