Den allersidste Østtælling

Den allersidste Østtælling

Vær opmærksom på, at indholdet på denne side kan være uaktuelt.
12. november 2008 kl. 11:30

Hvis du får stukket et hvidt kort i hånden, når du skal med toget i morgen, skal du ikke undre dig. Det er nemlig tid for den årlige Østtælling, hvor alle DSB’s passagerer øst for Storebælt tælles. Kortet skal du beholde og først smide i en af bøtterne på den DSB-station, hvor din togrejse ender.

Torsdag den 13. november bliver desuden en historisk dag, da det er allersidste gang, at Østtællingen løber af stablen. Østtællingen så dagens lys i 1937 og har været en årligt tilbagevendende begivenhed de sidste 71 år.

Men nu har S-tog fået et nyt system, hvor passagererne dels tælles ved at veje toget, og dels ved at tællesensorer ved alle døre tæller de passagerer, der går ud og ind.

Det nye system kan dog ikke stå helt alene, da det kun kan opgøre, hvor mange kunder, der står af og på på en given station, men ikke kan kortlægge, hvor den enkelte kunde rejser fra og til. Derfor skal viden fra de forgangne års Østtællinger i fremtiden holdes op mod det nye tællesystem.

Formålet med Østtællingen er at kortlægge kundernes rejsemønstre og se, hvor mange der bruger de enkelte stationer. Resultaterne bruges bl.a. til at planlægge køreplanen, fordele indtægterne mellem trafikselskaberne og ved planlægning af nye stationer.

Der tælles passagerer på alle stationer. Fra døgnets første tog ankommer på den pågældende station til døgnets sidste tog afgår - omkring 22 timer i alt. Østtællingen foregår altid på en torsdag i november.

Læs mere om Østtællingen her