Miljømål 4

Mindst 90 procent af affaldet bliver genanvendt i 2030

Vi vil genanvende 90 procent af vores affald

Vores samlede affaldsmængder svarer til ca. 20.000 husstande årligt. Vi håndterer affald fra både kunder, værksteder, kiosker, arealer og byggeprojekter. Vi har et mål om at genanvende 90 procent af affaldet i 2030. Dette gør vi for at reducere miljøpåvirkningen fra vores ressourceforbrug og bidrage til at fremme den cirkulære økonomi og derved reducere forbruget af ikke-fornybare ressourcer.

Miljømål 4

Årets udvikling

Antallet af bygge- og anlægsprojekter varierer fra år til år, og derfor er der også store variationer i mængden af affald. Mange bygge- og anlægsprojekter i 2024 har medført, at mængden af byggeaffald er steget væsentligt. I forbindelse med flere renoverings- og nedrivningsprojekter, er der generet en del affald til deponi, men også væsentlige mængder affald til genanvendelse, herunder beton. Det har betydet, at andelen af affald til genanvendelse i år er på 50 procent og er dermed steget med 15 procentpoint i forhold til sidste år.

DSB har brugt kartoffelcentralen i Agerbæk som en pilot i forhold til hvordan og hvor meget materiale, som genanvendes eller på anden måde nyttiggøres i forhold til de materialer, der kommer fra nedrivningen og udgør cirka 70 procent af affaldet fra kartoffelcentralen. Mængden af affald fra projektet udgør cirka 80 procent af den samlede mængde bygge- og anlægsaffald.

Affald til genanvendelse dækker over mange forskellige fraktioner; både det almindelige affald og bygge- og anlægsaffaldet. For det almindelige affald til genanvendelse, er det organiske affald fra vores 7-Eleven butikker, men også plast, papir og pap samt jernskrot fra vedligeholdelse af tog. For bygge- og anlægsaffald er det beton og betonbrokker samt mursten, som udgør størstedelen af affaldet.