Bæredygtighed | 16. maj 2023
DSB’s orange arbejdstøj bliver til trendy tasker
Bæredygtighed | 16. maj 2023
DSB’s orange arbejdstøj bliver til trendy tasker
I stedet for at smide slidt arbejdstøj og gamle uniformer ud, genanvender DSB tekstilerne til bl.a. smarte computertasker og muleposer. I 2022 blev 2176 stykker beklædning svarende til 3,6 tons tekstiler samlet ind med henblik på upcycling.
Der er stor miljømæssig forskel på, om brugt arbejdstøj smides ud eller genanvendes. Ved at upcycle tøjet til nye produkter undgår man nemlig at brænde det af med CO2-udledninger til følge.
Samtidigt kan de upcyclede produkter sælges, og dermed skabes en cirkulær økonomi, som ikke kræver udvinding af nye virgine materialer.
Det er netop tilfældet med DSB’s slidte, orangefarvede arbejdsuniformer, der bæres på virksomhedens værksteder.
” I 2030 skal mindst 90 procent af vores affald genanvendes, hvorfor det er afgørende, at vi tænker cirkulært og finder samarbejdspartnere, der kan hjælpe os med smarte løsninger,
Aske Mastrup Wieth-Knudsen, bæredygtighedschef hos DSB
Frem for at ende i skraldespanden er i alt 3,6 ton udtjent arbejdstøj samlet ind, hvor det farvestrålende og iøjnefaldende arbejdstøj syes om til bl.a. smarte computertasker og muleposer, der sælges via hjemmesiden upcy.dk, der er specialister i mode baseret på genanvendelse.
Upcy.dk ejes af De Forenede Dampvaskerier (DFP), der siden 2021 har stået for vask af DSB’s arbejdstøj, og som også i samarbejde med DSB indsamler og genanvender det nedslidte tøj.
Det fortæller Aske Mastrup Wieth-Knudsen, der er bæredygtighedschef hos DSB.
”Samarbejdet med DFP er et eksempel på, at DSB arbejder på at finde nye løsninger i forhold til genanvendelse og upcycling. I 2030 skal mindst 90 procent af vores affald genanvendes, hvorfor det er afgørende, at vi tænker cirkulært og finder samarbejdspartnere, der kan hjælpe os med smarte løsninger,” siger han.
” DSB kan ikke gøre det her alene, og derfor er vores samarbejdspartneres evne og vilje til at løse udfordringerne sammen med os afgørende for, at vi finder innovative og gode måder at sikre mere genanvendelse på,
Aske Mastrup Wieth-Knudsen, bæredygtighedschef hos DSB
Bruger tøjet smartere
Udover at genanvende tøjet, når det er udtjent, har DSB også fokus på at anvende eksisterende uniformer så længe som muligt, hvorfor de indsamler funktionelt arbejdstøj fra afgående medarbejdere for at give det videre til kollegaer, når deres er slidt.
Man har også været rundt på værkstederne for at indsamle arbejdstøj, der lå ubenyttet hen på hylder og i skabe. Det har resulteret i et stort lager med funktionelle arbejdsuniformer, der kan tages fra, når medarbejderne skal have nyt. Det betyder, at DSB køber mindre nyt tøj end tidligere, og derved reduceres materialeforbruget.
Også DSB’s gamle, blå uniformer har man fundet måder at genanvende på, fortæller Aske Mastrup Wieth-Knudsen. Det materiale, de er lavet af, kan nemlig bruges til bl.a. akustikplader, hvilket du kan læse mere om her.
”Genanvendelse er fremtiden, og det handler også om at tage ansvar længere ud i værdikæden, når vi sikrer, at udtjente produkter får nyt liv. Hos DSB er der mange områder at se på i den forbindelse, og vi er nødt til at prøve os frem for at finde de bedste løsninger,” siger han.
I samme ombæring fortæller Aske Mastrup Wieth-Knudsen, at netop målet om 90 procents genanvendelse er det sværeste af DSB’s fire erklærede miljømål at indfri. Få – hvis nogen - virksomheder i samme skala har nemlig gjort noget lignende før, hvorfor de selv skal finde løsninger og nye veje at gå.
”DSB kan ikke gøre det her alene, og derfor er vores samarbejdspartneres evne og vilje til at løse udfordringerne sammen med os afgørende for, at vi finder innovative og gode måder at sikre mere genanvendelse på,” slutter han.