Bæredygtighed | 11. august 2022
DSB lægger grund til bæredygtige studieboliger
Bæredygtighed | 11. august 2022
DSB lægger grund til bæredygtige studieboliger
I samarbejde med DSB er boligvirksomheden CPH Village ved at etablere en midlertidig studielandsby på det tidligere rangerterræn ved Bispebjerg Station. Det nye byggeri udmærker sig ved et meget lavt CO2-aftryk samtidigt med, at det hjælper 362 studerende med at få tag over hovedet.
Der er få ubebyggede grunde tilbage i København, men hos DSB råder man stadig over områder, hvor der endnu er plads til gode ideer og smart udnyttelse af ressourcerne.
Det ses bl.a. ved, at DSB midlertidigt lægger grund til foreløbigt to bæredygtige studielandsbyer, hvoraf den seneste netop nu er under opførsel på det gamle rangerterræn ved Bispebjerg Station på Nørrebro.
Bag de bæredygtige studieboliger står boligvirksomheden CPH Village, hvis koncept og speciale er bæredygtige og kompakte studieboliger til en pris, der er til at betale.
Den nye studielandsby med plads til 362 studerende på Nørrebro bliver således det største boligbyggeri i træ, der til dato er opført i København, og udmærker sig ved et lavt CO2-aftryk, der ligger 50 procent under en gennemsnitlig nybygget bolig i København.
Den store CO2-besparelse opnås gennem grønnere materialevalg og en smartere udnyttelse af boligens areal, hvor de studerende bor småt men godt omgivet af vild natur med stor biodiversitet.
Det fortæller Frederik Noltenius Busck, der er meddirektør i CPH Village, da vi møder ham ved byggepladsen på ydre Nørrebro.
Han forklarer, at deres mål med den kommende studieby på Nørrebro er at skabe et åndehul i byen, hvor der i stedet for asfalt er vild natur, og hvor fællesskab er i centrum.
Bygges som legoklodser
De bæredygtige studieboliger består af flytbare moduler, der laves i Jylland, og som fragtes til Hovedstaden på ladet af en lastbil. Herefter vil de blive stablet oven på i hinanden i op til tre plan, og ligesom med legoklodser kan man stable dem, som man vil.
I den øvelse har de fokus på at skabe gode fællesarealer for de unge, så de har steder at mødes og være sammen uden for de små moduler, hvor de to og to deles om blot 40 m2 med fælles bad og separat tekøkken på værelset.
Den måde at bygge på betyder, at der er plads til flere studerende på mindre plads, og at brugen af ressourcer optimeres, hvilket også er med til at holde huslejen nede, fortæller Frederik Noltenius Busck, der i DSB har fundet den helt rigtige samarbejdspartner til deres koncept.
”DSB har nogle ønsker og krav til bæredygtighed og biodiversitet, som vi er helt enige i. Derfor synes jeg også, at vi er et rigtig godt makkerpar i denne forbindelse, hvor vores fælles værdier kan blive omsat til gavn for både miljøet og de studerende,” siger han.
Artiklen fortsætter efter billederne
Den store CO2-besparelse opnås gennem grønnere materialevalg og en smartere udnyttelse af boligens areal, hvor de studerende bor småt men godt omgivet af vild natur med stor biodiversitet.
Hensyn til miljøet er netop vigtigt
24-årige Maja Rasmussen har allerede skrevet sig op til en af de kommende studieboliger på Nørrebro, og for hende betyder det meget, at det nye byggeri har fokus på bæredygtighed.
”Hensyn til miljø og klima er noget, der optager mig i mit daglige liv, hvor jeg eksempelvis spiser vegetarisk og undgår at flyve så vidt muligt. Jeg vil meget hellere betale for en bolig hos nogen, der også går op i det, end andre, der måske er ligeglade med den slags,” siger Maja Rasmussen, der efter sommerferien starter på 5. semester på antropologi.
Udover den mindre CO2-udledning ved selve byggeriet af de nye studieboliger er hun også begejstret for udsigten til, at der bliver nyttehaver tilknyttet boligerne, og en masse vild beplantning med fokus på biodiversitet.
”Jeg ville elske at være med til at plante området til og præge, hvordan det skal se ud,” siger Maja Rasmussen, der var faldet over muligheden for at flytte ind i det nye byggeri på CPH Villages Instagramprofil.
”Da jeg så det, tænkte jeg, at det var lige et sted for mig, og jeg glæder mig til forhåbentligt at flytte ind til efteråret, når det står færdigt,” siger hun.
Bor i en oase
At hun roligt kan glæde sig til at flytte ind, kan 30-årige Morten Bo Nielsen godt skrive under på. Han har nemlig boet i den lignende studielandsby på DSB’s arealer i Jernbanebyen siden efteråret 2020, og mens han viser rundt der, hopper en lille brun kanin lystigt rundt i det høje og vilde græs mellem husene.
Omkring de træbeklædte boliger vokser høje træer, og man glemmer hurtigt, at man blot er et stenkast fra det travle Vesterbro.
”Det er et skønt sted at bo. Det er vores lille oase,” siger han og uddyber, at han udover omgivelserne også er tiltrukket af stedets tilgang til bæredygtighed. Og det handler om mere end bare materialerne, husene er bygget af.
”Bæredygtighed handler også om, at man er fælles om de ressourcer, der er til rådighed. Her bor vi småt, men er fælles om både de udendørs arealer og det store køkken, og den kollektive del betyder også meget,” siger han.
Over alt er der små kroge og nicher, hvor man kan sidde og snakke, og i midten af bygningerne ligger et stort væltet træ omgivet af vilde blomster. Her er bålsted, borde og bænke og en terrasse uden for det store fælleskøkken.
”Ved at tænke bæredygtigt på flere måder kan skabe nogle utroligt behagelige omgivelser på ikke ret meget plads,” siger Morten Bo Nielsen, der snart er færdig med sin uddannelse som bygningskonstruktør. ”Så skal jeg nok finde et andet sted at bo, og det her sted har i hvert fald inspireret mig til, hvordan jeg gerne vil bo fremad i livet,” siger han.
Det handler om fælles værdier
Lars Gøtke er underdirektør i DSB Ejendomme, den afdeling i DSB, der er ansvarlig for virksomhedens bygninger og arealer. Han fortæller, at han er stærkt begejstret for samarbejdet med CPH Village.
”Vi matcher hinanden i vores krav til bæredygtighed, og det er afgørende for os i DSB. Vi tager selv store hensyn til miljø og klima, og vi forventer og kræver det samme af vores samarbejdspartnere. Og det lever CPH Village fuldt op til,” siger han.
I samarbejdet med CPH Village er det også afgørende, at brugen af DSB’s arealer er midlertidig, da der om nogle år skal byudvikles på begge de områder, som studieboligerne ligger på i dag, forklarer Lars Gøtke.
”I og med det ikke er permanente løsninger, har det været vigtigt for os, at de bygninger, der er opført, kan tages ned og bruges et andet sted bagefter,” siger han med henvisning til, at studieboligerne relativt simpelt kan afmonteres og køres til et nyt område, når den tid kommer.
”Men indtil da er det fantastisk, at vi i fællesskab kan sikre bæredygtige boliger med en overkommelig husleje til de studerende,” slutter han.
”I og med det ikke er permanente løsninger, har det været vigtigt for os, at de bygninger, der er opført, kan tages ned og bruges et andet sted bagefter”
Lars Gøtke, underdirektør i DSB Ejendomme