Bæredygtighed | 11. december 2023
DSB genbruger 70 år gamle mursten og stålspær
Bæredygtighed | 11. december 2023
DSB genbruger 70 år gamle mursten og stålspær
Når en gammel kartoffelcentral snart rives ned, vil DSB i et pilotprojekt genbruge 240 tons gamle mursten og stålspær. Den cirkulære brug af ressourcer er nemlig fremtiden og sparer DSB for store mængder CO2 og affald.
Hos DSB får gamle mursten og andre byggematerieler nyt liv.
Samlet set står byggeriet som branche nemlig for over en tredjedel af det totale energi- og materialeforbrug i Danmark, hvorfor der er store miljø- og klimamæssige gevinster ved at genbruge byggematerialer.
Og det er netop hvad DSB gør med tonsvis af mursten og stål fra en gammel, faldefærdig kartoffelcentral bygget i 1950’erne ved Agerbæk, når den rives ned i december.
Det fortæller Søren Beck-Heede, der er Adm. direktør for DSB Ejendomsudvikling A/S, der er et helejet datterselskab af DSB. Ifølge ham er genbrug af byggematerialer fra Kartoffelcentralen, der er ejet af DSB, et vigtigt pilotprojekt, som skal give brugbare erfaringer til fremtiden.
”I DSB har vi ikke prøvet at genbruge byggematerialer på den her måde før. Men sådan bliver det fremover, hvorfor det for os handler det om at få gode erfaringer og finde ud af, hvordan vi gør det bedst muligt,” siger Søren Beck-Heede.
” Det giver rigtig god mening at genbruge materialer frem for at smide dem ud.
Søren Beck-Heede, Adm. direktør for DSB Ejendomsudvikling A/S
Skal bruges igen
Konkret skal tonsvis af gamle mursten efter nedrivningen renses af for senere at blive brugt igen i nye DSB byggerier. Det samme gælder de gamle stålspær, der fremfor at blive til gammelt jern skal finde nyt liv andre steder i deres nuværende form – muligvis i Jernbanebyen i København.
I alt forventer DSB at genbruge over 240 ton materialer fra den gamle kartoffelcentral, og i direkte sammenligning med at bruge nye mursten og stålspær kan DSB spare over 50 ton CO2, når materialerne genbruges.
Desværre er bygningens gamle træ råddent, hvorfor det ikke kan genbruges. Men det kan dele af betonen, der efter planen skal knuses for at blive brugt som bæreunderlag på eksempelvis nye veje og cykelstier.
”Det giver rigtig god mening at genbruge materialer frem for at smide dem ud. Vi ønsker at gå forrest i den grønne omstilling, og selv om det måske koster lidt ekstra her i begyndelsen, så er det en god investering ift. at blive klogere på, hvad der kan lade sig gøre,” siger Søren Beck-Heede.
” I stedet for at smide tingene ud, skal DSB og resten af samfundet blive langt bedre til at bruge materialerne igen
Søren Beck-Heede, Adm. direktør for DSB Ejendomsudvikling A/S
Fokus på det cirkelære
Bæredygtighedschef hos DSB, Aske Mastrup Wieth-Knudsen, fortæller, at genbrug af materialer fra Kartoffelcentralen er et godt eksempel på, hvordan DSB og resten af samfundet fremover skal tænke langt mere cirkulært ift. ressourcer.
Tidligere har DSB også gjort sig erfaringer med at genanvende udfasede uniformer til akustik- og bordplader, og i indkøbet af nyt materiale lægger DSB stor vægt på, hvordan det engang i fremtiden kan genbruges eller genanvendes.
Og selv om cirkulær tænkning og praksis hverken er den nemmeste eller billigste løsning lige nu, så er det nødvendigt, fortæller Aske Mastrup Wieth Knudsen.
”I stedet for at smide tingene ud, skal DSB og resten af samfundet blive langt bedre til at bruge materialerne igen. Og i den proces kan vi og andre lære af, hvad en gammel Kartoffelcentral kan genbruges til,” slutter han.