Pensionistkort på Sjælland

Et pensionistkort er et personligt kort til tog, bus og metro

Til dig, der:

 • Er over 65 år eller modtager førtidspension

 • Skal rejse lokalt på Sjælland, Lolland, Falster og Møn

 • Rejser bare en gang imellem (mere end 1 gang om ugen retur i gennemsnit)

Fordele:

 • Stor pensionistrabat

 • Køb til 3 sammenhængende zoner eller til zonegrupperne 1-99 (Hovedstadsområdet), 101-199 (Vestsjælland) eller 201-299 (Sydsjælland, Lolland, Falster og Møn) til særlig fordelagtig pris

 • Tryghed med en fast pris 

 • Ét kort til tog, bus og metro

 • Kortet er gyldigt hele døgnet lørdag, søndag og helligdage samt 5/6 (Grundlovsdag), 24/12 og 31/12. 

DSB Plus fordel:
 • Du kan via DSB Plus tilmelde dit kort til Glemt kort og slippe for kontrolafgift, hvis du glemmer dit Pendlerkort.

Begrænsninger:

 • Er du under 65 år, og får du andre ydelser end førtidspension, kan du ikke få Pensionistkort

 • Pensionistkort kan ikke købes i app

 • Pensionistkort er kun gyldig til standard rejser

 • Kortet er ikke gyldigt i fra kl. 7 til 9 eller 15 til 17 på hverdage, til rejser i DSB-tog i Hovedstadsområdet (zone 01-99).
  Ved rejse ind i zone 1-99 regnes den planmæssige afgangstid fra Hvalsø, Borup, Tureby eller Helsingør som påstigningstidspunktet. Standser toget ikke på disse stationer, bruges den planmæssige afgangstid fra den sidste station før Hovedstadsområdet.

 • Kortet er ikke gyldigt til busser (inkl. havnebusser) og metro i Storkøbenhavn (zoner 1-4, 30-33 samt 40-44) fra kl. 7 til 9 på hverdage.
  Ved rejse ind i zone 1-99 regnes den planmæssige afgangstid fra Hvalsø, Borup, Tureby eller Helsingør som påstigningstidspunktet. Standser toget ikke på disse stationer, bruges den planmæssige afgangstid fra den sidste station før Hovedstadsområdet.

Køb af Pensionistkort til Hovedstadsområdet

Du kan købe dit Pensionistkort til 3 sammenhængende zoner eller til zonerne 01-99, og køre med tog, bus og metro i de zoner, som kortet giver adgang til.

Sådan køber og fornyer du dit kort 

Er du over 65 år

Er du under 65 år og modtager førtidspension

Sådan køber du dit Pensionistkort første gang: 

 1. Find en DSB Salg & Service eller 7-Eleven på stationerne og medbring et pasfoto af dig selv til dit stamkort
 2. Vælg om du skal have 3 eller alle zoner. 
  Zonerne skal være sammenhængende, dvs. de skal have grænser mod hinanden, for at Pensionistkortet er gyldigt. Et hjørne er også en grænse, og det betyder fx at zone 51 og 60 er sammenhængende ligesom zone 51 og 41.

Køb af Pensionistkort til Vestsjælland

Du kan købe dit Pensionistkort til 3 sammenhængende zoner, eller til zonerne 101-199, og køre med tog og bus i de zoner, som kortet giver adgang til.

Sådan køber og fornyer du dit kort

Du kan købe dit Pensionistkort til 3 sammenhængende zoner, eller til zonerne 201-299, og køre med tog og bus i de zoner, som kortet giver adgang til.
Kortet udstedes som et Rejsekort, se mere på:

Sådan køber og fornyer du dit pap Pensionistkort:

 • Køb og forny eventuelt dit pap Pensionistkort i Movia salgssted i SuperBrugsen i Nakskov eller hos DSB 7-Eleven i Næstved og Nykøbing F.

Køb af 2 kort

Hvis du køber to Pensionistkort eksempelvis både et kort til zone 1-99 og et kort til zone 101-199, så kan dette godt lade sig gøre via DOT webshop og hos Movia kortsalg. Men i DSB Salg & Service og 7-Eleven kan der kun udstedes pensionistkort til det område, man befinder sig i. Dvs. kort til zone 1-99 skal købes inden for zone 1-99 og kort til zone 101-199 skal købes inden for zone 101-199.

Dokumentation for førtidspension

LUK

Hvis du er førtidspensionist, og du gerne vil have et Pensionistkort i Hovedstadsområdet eller et DSB Legitimationskort til førtidspensionister, skal du altid vise dokumentation for din førtidspension, når du køber og fornyer dit kort.

Som dokumentation kan du benytte din seneste pensionsmeddelelse, dit afgørelsesbrev eller dit seneste udbetalingsbrev. Benytter du din pensionsmeddelelsen, må denne højst være 1 år gammel. Du kan vise den elektronisk, f.eks. på en mobiltelefon eller tablet, men i så fald skal du også medbringe anden legitimation, f.eks. dit sygesikringsbevis.

Stamkort og værdiindlæg

LUK

Et stamkort indeholder dit navn, adresse og købte zoner samt et vellignende foto af dig selv på 25-35 x 35 mm. Ansigtet skal fylde 2/3 af billedet, og dit ansigt skal være tydeligt og genkendeligt. Religiøs hovedbeklædning er tilladt. 
Du får stamkort når du køber et fysisk Periodekort / Pendlerkort / Pensionistkort til Hovedstaden.

Ved fornyelse af Periodekort / Pendlerkort / Pensionistkort i DSB Billetautomat skal dit stamkort være fra efter 2007, og lavet hos DSB (i DSB Salg & Service, en 7-Eleven eller Kort & Godt på en DSB-station eller via www.dsb.dk).

Kort der er lavet hos fx Movia eller andre trafikselskaber, i kiosker med salg af billetter eller andre steder, kan desværre ikke bruges. Har du et sådan kort, kan du få lavet et nyt stamkort gratis i DSB Salg & Service på stationerne inkl. 7-Eleven på stationerne.

Værdiindlæg er dit udskiftelige indlæg i dit Periodekort / Pendlerkort / Pensionistkort med antal af zoner og gyldighedsperiode.

DSB Billetautomat

LUK

Der er en DSB Billetautomat på alle vores stationer.

I Billetautomaten kan du købe:
Enkeltbilletter
Voksen
Barn (0-11 år)
Barn (12 - 15 år inkl.)
Hund (købes som barn (12-15 år))
Ung (gælder ikke på Sjælland, Lolland, Falster og Møn, i Nordjylland, samt strækningerne Esbjerg-Varde-Nørre Nebel og Vemb-Lemvig-Thyborøn banen)
Voksen 65+-billet
Cykelbillet
Pladsbillet

Billet og Pladsbillet kan købes 2 måneder i forvejen.

Der skal altid indgå en togstation i din rute, for at vi kan udstede en billet.

Billetterne sælges til DSB og Arriva-stationer samt lokalbaner uden for det takstområde, som stationen ligger i.

Automaten sælger også voksen- og børnebilletter til lokale trafikselskaber ved rejser inden for det pågældende takstområde. Voksen-65+-billetter til lokale trafikselskaber kan købes i takstområder, hvor denne billettype findes.

Sjælland, Lolland, Falster og Møn (inkl. Hovedstadsområdet)
Ud over de nævnte produkter kan du i Billetautomater som står i Hovedstadsområdet (zone 1-99) også købe Enkelt- og Returbilletter til stationer i Skåne (efter Øresundstakstsystemet). Endelig kan du også forny DOT Pensionistkort (inden for zone 1-99).

Ungdomsbillet findes ikke på Sjælland, Lolland, Falster og Møn:

 • Har du et gyldigt Ungdomskort, skal du købe en billet til et barn (12-15 år)

Sønderjylland
De Billetautomater der står i Sønderjylland sælges også enkelt- og returbilletter til Nordtyskland via Tønder. Billetten er gyldig til rejse i Arriva, RB, SH, NOB og neg's tog.

Nordjylland
Ungdomsbillet findes ikke i Nordjylland.

Afhentning
Billetter, Pladsbilletter, som du har bestilt i DSB Netbutik eller i DSB Kundecenter, kan afhentes med bookingnummeret og betales i automaten.

Betaling
Køb i Billetautomaten kan betales med alle danske mønter eller med Dankort, VISA/Dankort, VISA, Eurocard, MasterCard, Maestro og VISA Electron.
Automaten tager kort udstedt i udlandet af typen: VISA, Eurocard og MasterCard.
Betaling med mønter og kort kan ikke kombineres i samme køb. På udvalgte stationer kan der betales med sedler.

Spørgsmål og svar

Læs mere om Pensionistkort på Sjælland