Varm velkomst til Jönsson & Co.
Varm velkomst til Jönsson & Co.
Svenske driftsledere fra DSB First læres op af DSB-kolleger
Af Xenia Wieth
Tungen slår stadig lidt knuder, når den møder ’tre-og-halvtreds’ eller ’fem-og-halvfjerds’, men ellers har de svenske ’praktikanter’ ingen problemer med at begå sig blandt deres danske kolleger ved trafikskærmene i Driftcentret på Hovedbanegården. Her har en håndfuld driftsledere fra DSB First siden 1. april været under oplæring til det job, de skal varetage fra januar 2009, når den ny operatør overtager driften af Øresundstrafikken.
En af dem er Camilla Jönsson. Lige som de fleste af kollegerne kommer hun fra SJ, men valgte at springe til, da hun fik tilbuddet om at blive driftsleder i DSB First.
»Det er fremtiden, og jeg trives ’jättebra’ her. Mange af kollegerne i DSB har jeg tidligere talt med i telefonen, og nu er der så kommet ansigter på. Jeg følte mig hjemme med det samme. Det sværeste har været det med sproget. Vi plejer at sige, at vi forstår 80 pct., og resten gætter vi os til. Men det går bedre. Jeg har været her i 14 dage, og jeg er allerede begyndt at tage danske ord med hjem,« siger Camilla.
Kaffen er svensk
Stefan Borgström og Anders Hjalmar har været hos SJ i henholdsvis 28 og 34 år og vil gerne fortsat arbejde med Øresundstrafikken. Derfor ligger arbejdspladsen fremover i København, og det er de ikke kede af.
»Vi er blevet meget godt modtaget. Her er også meget bedre arbejdsforhold – lokalerne er ideelle, og teknikken er den sidste nye. Det har vi ikke i Malmø, hvor vi sidder nu,« siger de.
For Anders er sproget det sværeste, mens Stefan på det punkt har haft et forspring – en dansk mor. Og så er der én ting, de må have med hjemmefra, når de går på arbejde: svensk kaffe.
»Vi har det med Zoégas kaffe, lige som I har det med Tuborgs øl. Man kan godt drikke andet, men smagen bliver aldrig den samme,« er Anders og Stefan enige om.
Ind i rollen
Fra DSBs side lyder meldingen, at oplæringen af de kommende kolleger er gået over al forventning.
»Samarbejdet går bedre og nemmere, end vi havde turdet tro på. De nye er faldet hurtigt ind i rollen. Og både de og vi har fået en større forståelse for, hvorfor nogle problemer opstår, fordi vi nu ved mere om hinandens arbejdsforhold,« siger Karsten Lauritzen, en af de driftsledere, som står for uddannelsen af de svenske kolleger.
Foreløbig har DSB First ansat otte driftsledere, hvoraf de syv kommer fra SJ. Alle skal på efteruddannelse hos deres kolleger ved Øresundsbordet i Driftcenter Danmark, hvor de bl.a. lærer at arbejde med materieldisponeringssystemet. Senere skal de også oplæres i personaledisponering, da én og samme driftsleder i DSB First skal kunne disponere både materiel, lokomotivførere og togpersonale. En del af denne uddannelse foregår uden for DSB, da DSB First benytter andre systemer til personaledisponering. Endelig skal driftslederne gennemgå et sprogkursus i dansk/svensk.
Når DSB First overtager driften af Øresundstrafikken fra januar, vil der være DSB First-driftsledere på vagt i København døgnet rundt.