Trygheden er vendt tilbage

Trygheden er vendt tilbage

Vær opmærksom på, at indholdet på denne side kan være uaktuelt.
26. januar 2010 kl. 11:38

Trygheden er tilbage hos medarbejdere og kunderne på Køge Bugt-banen, efter at en række røverier, overfald og chikanerier lagde en skygge over både stationerne og Kort & Godt-butikkerne i begyndelsen af 2009

Den 11. januar 2009 begår to maskerede mænd med kniv røveri og påfører en Kort & Godt-medarbejder snitsår i fingeren. Den 15. januar 2009 fører en hætteklædt gerningsmand en salgsmedarbejder til baglokalet og får udleveret kassebeholdningen. Den 22. marts 2009 tvinger to røvere med kniv sig adgang til baglokalet i Kort & Godt og tømmer boksen for byttepenge, klippekort og andre varer.

Uacceptabel situation
24 gange i første halvdel af 2009 er Kort & Godt-medarbejderne på Køge Bugt-banen ofre for røverier, og ude på perronerne føler kunderne sig chikaneret af provokerende og truende adfærd fra grupper af unge.

»Situationen var uacceptabel,« husker Helle Tiedemann, direktør i Kort & Godt A/S. »Medarbejderne var nervøse for at gå på arbejde, og vi oplevede kunder, som bevidst valgte at stå af på andre stationer, fordi de var bange. Vi var nødt til at gøre noget markant, og heldigvis oplevede vi stor opbakning både fra transportminister Lars Barfoed og fra S-togs ledelse,« siger Helle Tiedemann.

Transportminister Lars Barfoed er glad for at initiativerne i Tryghedspakken har båret frugt. I et citat til Ritzau siger han:

»Det er glædeligt, at man igen kan færdes trygt på stationerne. Det viser, at en fælles intensiv indsats bærer frugt i form af, at der siden medio juli sidste sommer ikke har været røverier på Køge bigt-banen,« siger ministeren. 

Samlet Tryghedspakke en succes
Resultatet blev en Tryghedspakke og oprettelsen af et projektteam under ledelse af Karsten Andersen fra S-tog. Indsatsen koncentrerede sig om både at skabe tryghed med det samme og om at undgå lignende situationer i fremtiden.

»Vi fik placeret vagter på de fem hårdest ramte stationer,« siger Helle Tiedemann og fortsætter: »Via S-tog fik vi opsat øget overvågningsudstyr og etableret en overvågningscentral, der via 1.200 kameraer giver mulighed for at skabe overblik og følge med på alle stationer. Og i forhold til at forebygge fik vi etableret et godt samarbejde med politi og SSP.«

Indsatsen gav pote meget hurtigt. Siden den 15. juli 2009 har der således ikke været røverier på Køge Bugt-banen.

Medarbejderne glade for overvågning
For salgsmedarbejder Børge Laustsen fra Kort & Godt på Avedøre Station har Tryghedspakken gjort en stor forskel.

»Det er godt, vi har fået vagt på. Det gør det meget mere trygt for os og ikke mindst for kunderne. Da problemerne var værst, var stemningen herude ubehagelig for både os i butikken og vores kunder. Det betød, at vores omsætning tog et dyk, som vi heldigvis er på vej til at indhente,« siger Børge Laustsen.
I de to år, Børge har arbejdet i butikken, har han været udsat for både røveri og et par på skrinet. For et år siden blev han holdt op med en kniv af en maskeret røver. Og en anden gang blev en førtidspensionist så rasende over, at han ikke kunne få fornyet sit månedskort på grund af forældet dokumentation, at han langede Børge et par på kassen.

Børge er ikke let at ryste, men begivenhederne har sat deres spor.
»Jeg vil ikke sige, jeg har været bange for at gå på arbejde. Men man tænker da på det i visse situationer. Derfor er jeg glad, når jeg møder om morgenen og ser, at sikkerhedsvagten i den sort-gule uniform er mødt på arbejde. Jeg er mest tryg, når han er her. Vagternes tilstedeværelse har også været med til at løse problemerne med de grupper af unge, som lavede ballade. Selv var jeg på god fod med de fleste af dem, men kunderne blev utrygge, når de råbte efter dem. Nu kommer de unge her kun for at handle i butikken, og det har vi bestemt ikke noget imod,« siger Børge Laustsen med et smil.

Indsatsen fortsætter
»Vi er meget glade for resultatet af Tryghedspakken. Men vi hviler ikke på laurbærrene. Vi vil sammen med S-tog forny og forbedre de tekniske installationer, så kvaliteten af overvågning gøres endnu bedre. Vi vil løbende vurdere vagtordningen, og Kort & Godt vil deltage i en fælles indsats med SSP for at skabe tryghed på og omkring stationerne. Trygheden for vores medarbejdere og kunder er af største vigtighed nu og i fremtiden,« slutter Helle Tiedemann. 
 


FAKTA om Tryghedpakken  
Tryghedpakken består af fire elementer
• Etablering af fast vagt på fem udvalgte stationer
• Opsætning af forbedret overvågningsudstyr
• Fast overvågning på udvalgte stationer
• Forstærket samarbejde med kommuner og politi (SSP)