Toget er myldretidens livsnerve

Toget er myldretidens livsnerve

Vær opmærksom på, at indholdet på denne side kan være uaktuelt.
12. december 2005 kl. 14:05

DSB har 45 procent af trafikken mod København i myldretiden. Det viser en ny trafikundersøgelse fra Cowi.


I spidstimen mellem klokken syv og otte kører knap 28.000 kunder med toget, mens 32.000 har valgt at sætte sig ind bag rattet. I det samlede trafikbillede udgør togpassagererne 40 procent.


En sammenligning mellem situationen i 2004 og 2000 viser, at toget har haft en fremgang på tre procent fra 2000 til 2004, mens biltrafikken er steget med cirka 10 procent i samme periode.
Cowis undersøgelse viser imidlertid samtidig, at stigningen i biltrafikken finder sted uden for myldretiderne. I spidstimen om morgenen er biltrafikken ind mod København stagneret, og om eftermiddagen er der i 2004 lidt færre bilister på vejene end i 2000.


Om perspektiverne for DSB siger salgsdirektør Bjørn Wahlsten:


- Vi har hele tiden vidst, at DSB har meget store markedsandele i nogle af de store byer på Sjælland. Men jeg troede ikke, vi lå så godt i forhold til motorvejene. Det viser, at toget spiller en overordentlig stor rolle i den sjællandske pendlertrafik.


- Noget tyder på, at bilisterne oplever, at motorvejsnettet må melde udsolgt. Undersøgelsen afdækker, at selvom dele af motorvejsnettet har fået udvidet kapaciteten, kan det ikke tilfredsstille efterspørgslen. Jeg tror derfor, at DSB har gode muligheder for at kunne erobre markedsandele i den kommende tid. Vi kan for eksempel forøge kapacitet på strækningen Roskilde - København fra cirka 7000 kunder til 10.000 kunder i morgentimerne mellem klokken syv og otte, når vi får realiseret projektet Gode Tog til Alle.


- Samtidig er jeg glad for, at politikerne ser på mulighederne for at udvide skinnekapaciteten. Tallene tyder på, at det vil være den mest effektive og billige måde til at skabe den nødvendige kapacitet, så motorvejene får plads til de bilister, der absolut har behov for at blive på motorvejene.