Ti år med Øresundsbroen har givet boost til toget

Ti år med Øresundsbroen har givet boost til toget

Vær opmærksom på, at indholdet på denne side kan være uaktuelt.
01. juli 2010 kl. 10:35

10 år med Øresundsbroen har sikret stor fremgang for togtrafikken − og broen har været med til at gøre Sverige til DSB’s andet hjemmemarked

Store broer med jernbaneforbindelser kan gøre toget til et særdeles attraktivt transportmiddel. Det har både Øresundsbroen og Storebæltsbroen bevist − begge steder er der sket en kraftig stigning i brugen af den kollektive trafik.

»Der er ingen tvivl om, at broer med jernbaneforbindelser flytter markedsandele over i toget. Det så vi tydeligt, da Storebæltsforbindelsen åbnede og forbandt landsdelene. Det samme med Øresundsforbindelsen, der har bundet to store byer og deres opland sammen til én stor region,« siger trafikforsker og adjunkt fra DTU, Alex Landex.

Toget bliver attraktivt
For DSB har de faste forbindelser over Sund og Bælt betydet et gigantisk løft i antallet af passagerer.  

I år 1 efter at Øresundsbroen blev taget i anvendelse i 2001 tog knap 5 millioner mennesker toget over Øresund, mens tallet i 2010 var 10,5 millioner − altså godt og vel en fordobling på små ti år. Mens toget havde 19 procent af markedsandelen over Øresund i 2001, har toget i dag erobret 29 procent.

På Storebælt er antallet af passagerer steget med 4 millioner fra 1996 til i dag. 

»Storebæltsbroen og Øresundsbroen har med al tydelighed vist, at hvis man gerne vil have folk til at køre klimavenligt med den kollektive trafik, er det nødvendigt at investere i store infrastrukturprojekter. DSB oplevede et massivt boom i antallet af passagerer, både da Storebæltsbroen og da Øresundsbroen blev taget i brug. Den kortere rejsetid har gjort toget til et langt mere attraktivt transportmiddel,« siger administrerende direktør i DSB Søren Eriksen.

DSB's andet hjemmemarked
I dag kører DSBFirst 20-minutters drift det meste af døgnet over Øresund, og så sent som i 2008 udvidede man og begyndte at køre 10-minutters drift mellem København H og Malmö Syd, Svågertorp, i morgen- og eftermiddagsmyldretiden. 

I dag råder de svenske len og DSB til sammen over 80 Øresundstog. De svenske len har 10 ekstra Øresundstog i bestilling, og det samme har DSB, så inden for en overskuelig fremtid råder vi til sammen over 100 togsæt. Udvidelsen, der giver 25 procent mere sædekapacitet, er nødvendig for at kunne imødekomme den store efterspørgsel i trafikken over broen.

De faste forbindelser har også haft stor betydning for DSB som forretning.

»I dag kører vi flere strækningskilometer i Sverige end i Danmark, og Øresundsbroen har været med til at virkeliggøre DSB's ambitioner om at gøre Sverige til vort andet hjemmemarked, så 25 procent af vores passagerer nu er svenskere,« siger Søren Eriksen.

Opsving og integration
Alex Landex påpeger, at togforbindelsen også havde stor betydning for det økonomiske opsving, som især hovedstadsområdet oplevede, inden finanskrisen satte ind.

»Med togforbindelsen over sundet fik København et helt nyt opland. Det betød blandt andet, at DSB kunne befordre svensk arbejdskraft til København, og det var medvirkende til at løfte det økonomiske opsving i hovedstaden,« siger Alex Landex.

Toget har tillige været en af de største bidragsydere til den gode integration mellem Danmark og Sverige. Det siger Øresundsinstituttet − et uafhængigt institut − der analyserer trafik, trends og bevægelser i Øresundsregionen.

»Toget har været en helt central spiller i integrationen mellem den danske og svenske Øresundsregion. Uden toget havde man for eksempel ikke set det store antal danskere flytte til Sverige. Med toget kan de bo i Sverige og arbejde i Danmark,« siger Anders Olshov, der er administrerende direktør på Øresundsinstituttet.

Af Lars Flindt Pedersen