Salami-udbud vil forringe DSB’s værdi
Salami-udbud vil forringe DSB’s værdi
Privatiseringseksperten Carsten Greve fra Copenhagen Business School mener, at man svækker muligheden for en indbringende privatisering af DSB, hvis driften fortsat udliciteres.
Venstre ønsker både at udlicitere al togkørsel i Danmark og at privatisere DSB. Begge dele så hurtigt som muligt. Det fremgår af partiets aktuelle visionsoplæg om fremtidens transportpolitik.
Visionsoplægget blev omtalt i dagbladet Børsen i sidste uge, men professor Carsten Greve, privatiseringsekspert på Copenhagen Business School, advarede i Børsen om, at forslaget kan komme til at koste den danske statskasse dyrt. Til DSB’s ugeavis for medarbejdere ’DSB i dag’, siger Carsten Greve:
- At privatisere er én strategi. At udlicitere er en anden strategi. Traditionelt forsøger man at styrke en virksomhed via opkøb eller fusioner for at gøre den stor og stærk og attraktiv for investorer før en privatisering. At udlicitere i forbindelse med en privatiseringsproces trækker i nogen grad grundlaget for et salg væk.
Carsten Greve understreger, at investorer jo typisk køber aktier for at få investeringen hjem igen. Og derfor afspejler aktiekursen ikke kun en virksomheds aktuelle resultater, men i høj grad også udviklingsmuligheder i fremtiden.
Undgå salamimetode
- Hvis man fortsætter med at outsource DSB efter salamimetoden, vil det forringe DSB’s værdi jo mere af forretningen, der forsvinder. Og det vil ikke kun dreje sig om klatskillinger for statskassen, mener Carsten Greve.
Ifølge professoren kan man dog godt først privatisere DSB og siden udlicitere flere strækninger. For hvis DSB privatiseres efter en Post Danmark- model, vil staten efter salg af 25 procent af aktiverne jo stadig være toneangivende i virksomheden. Men spørgsmålet er, hvor attraktiv udsigten til outsourcing vil være for potentielle investorer.
- Politikerne har i denne sag flere interesser, som egentlig er i modstrid med hinanden. På den ene side har staten som ejer af DSB et principielt ønske om en stærk virksomhed, der kan afføde en høj aktiekurs. På den anden side vil man konkurrenceudsætte så meget som muligt, hvilket trækker i retning af en fragmenteret og i salgsøjemed mindre attraktiv forretning, pointerer Carsten Greve.
Processen med at udlicitere - og frasælge - dele af DSB har været i gang i flere år. I 1995 blev DSB Rederi og DSB busser udskilt som selvstændige aktieselskaber, og i 2001 fusionerede DSB Gods med Railion. Og siden 2003 har en række jyskestrækninger været drevet af Arriva.
Bestyrelsesformand Mogens Granborg er positivt stemt over for en snarlig privatisering - særlig set i lyset af muligheden for flere udliciteringer.
- Men rækkefølgen er bestemt ikke ligegyldig. Jeg er overbevist om, at det vil være mest værdiskabende for den danske stat, at privatiseringen sker, før der kommer yderligere udbud.Søren Eriksen, konstitueret adm. direktør, tilslutter sig:
- Det er en politisk afgørelse, hvordan man ønsker, at privatisering og udlicitering skal forløbe. Men jeg er enig med bestyrelsesformand Mogens Granborg - og DSB har jo tidligere meldt ud, at vi går efter en Post Danmark-model.
-
Staten solgte 25% af Post Danmark i 2002
-
22 % blev erhvervet af CVC Capital Partners
-
2,4% blev erhvervet af medarbejderne
-
0,5 % indgår i et ledelsesincitamentsprogram