Misforståelser om IC4-computere
Misforståelser om IC4-computere
En række medier bragte i weekenden en nyhed om, at ’Bombardier mister computerordre på IC4-computeren, og at det vil koste arbejdspladser i det østjyske’. Nyheden beror imidlertid på en misforståelse
DSB offentliggjorde for tre uger siden beslutningen om, at AnsaldoBreda var blevet valgt til at fortsætte leverancen af IC4-togets computer. DSB's beslutning blev truffet efter en uvildig ekspertvurdering, der konkluderede, at valget ville være det mest sikre i forhold til at opnå en stabil leverance. AnsaldoBreda kom desuden med det billigste tilbud og kunne samtidig tilbyde de hurtigste trinvise leverancer.
Det var tre parametre, som var meget vigtige for DSB, og på den baggrund valgte man at fortsætte samarbejdet med den italienske togproducent.
I weekenden har flere medier så fortalt, at togfabrikanten Bombardier i Randers 'mister millionordre' og alligevel ’ikke har fået leverancen af det kommende computersystem i IC4-togene’.
DSB's IC4-programchef, Torben Kronstam, understreger imidlertid, at Bombardier ikke på noget tidspunkt har haft ordren fra DSB, hvilket Bombardiers direktør Christian Algreen-Ussing da også bekræfter på www.amtsavisen.dk: "... der er ikke tale om, at en kontrakt er opsagt. Vi har blot været med i første runde og er kommet med et forslag til design af den togcomputer, der skal styre de nye IC4-tog. Og vi er da kede af ikke at få lov til at levere computeren".
Det er ligeledes blevet sagt og skrevet, at beslutningen ’kommer til at koste en lang række arbejdspladser i Randers-regionen’. Til det siger IC4-programchef Torben Kronstam:
"Samarbejdet med AnsaldoBreda betyder, at en del af arbejdet med togets computer kommer til at ligge i Århus, og da DSB ifølge aftalen selv vil få mulighed for at vedligeholde og videreudvikle computersystemet, betyder det faktisk arbejdspladser på sigt til Danmark," siger Torben Kronstam. Og han fastslår desuden, at der ikke er lavet om på, at selv opgraderingen af IC4-toget fremdeles skal foregår på DSB’s værksted i Århus.
I artiklerne forudsiger Randers' borgmester, at der kan opstå en situation, hvor italienerne ikke kan levere, og at DSB ikke kan få en krone tilbage. I kontrakten med AnsaldoBreda er der lagt adskillige leverings-milepæle ind, og hvis ikke italienerne er i stand til at opfylde disse milepæle, har DSB både mulighed for en betragtelig kompensation samt mulighed for at komme ud af samarbejdet og selv overtage det videre arbejde.