Hold fri med familien i Berlin

Hold fri med familien i Berlin

Vær opmærksom på, at indholdet på denne side kan være uaktuelt.
28. juli 2011 kl. 11:12

Så er vi der. ICE-toget ankommer næsten præcist til Berlin søndag eftermiddag efter nogle timers behagelig kørsel fra Københavns centrum gennem først det sjællandske og så det nordtyske landskab. Det første indtryk af Hovedbanegården i Berlin er overvældende. I hvert fald for de voksne. Det ligner en moderne katedral med glashvælvinger, to tårne og højt, højt til loftet. Fordelt over fem etager og placeret i det, der engang var ingenmandsland mellem Øst- og Vestberlin, tager stationen venligt imod rejsende fra hele Europa.

For en lille pige på to år er det afsæt til nye eventyr. Det er svært at sidde stille i klapvognen. Frisk og glad efter tiden i toget med plads til at lege, til at gå tur i strømpesokker og til at sove uden at genere nogen. I det tyske ICE-tog er der legekupe med gyngehest til familiens yngste, gangene er brede og benpladsen ved sæderne så god, at der sagtens kan ligge en lille pige og sove ved fødderne, når det er der, hun lægger sig til rette før middagsluren. Det er nemt at have børnene med.

Det er det også at finde en egnet afgang med toget mellem København eller Aarhus og Berlin via Hamborg. I sensommeren kører DSB og DB (Deutsche Bahn) i samarbejde fem daglige afgange hver vej mellem København-Berlin og fem daglige afgange hver vej mellem Aarhus og Berlin. Nogle afgange er direkte, andre er med skift i Hamborg.
Billetterne koster fra 349 kroner incl. pladsbillet, og forældre eller bedsteforældre kan tage max fire egne børn/børnebørn op til 16 år med gratis.

Denne søndag er der ikke bare børn og deres forældre med toget. Teenagere bruger de første par timer på at sove og stikker så næsen i rejselitteraturen, slikposen eller spillekortene. Voksne taler dæmpet med hinanden og et par pensionister strækker benene ud og hiver kryds og tværs'en frem på bordet.
Togturen bliver afbrudt af 45 minutters sejlads mellem Rødby og Puttgarden. Det er tid til at strække ben, få noget at spise og for rygerne at få lidt nikotin i lungerne. Den første halve times uro ved tanken om hele syv timer i tog er afløst af tilbagelænet ro i kroppen.

Velankommet til Berlin er der to rulletrapper og få skridt fra perronen og ud i friheden. Efter en kort tur med taxa til check in på hotellet går turen ud i det Berlinske storbyliv. Overalt er historiens vingesus markeret: Resterne af den væltede mur, mindesmærker efter 2. Verdenskrig og den karakteristiske Ampelmand i det tidligere Østberlin. På Kurfürstendamm er mulighederne for shopping uendelige og i byen ligger museerne så tæt, at de næsten kan klappe hinanden på skuldrene. Ligesom fortovscafeerne, der er at se over alt. Ferien er i gang.

Ane Marie Nielsen