Høje priser i kollektiv trafik er en myte
Høje priser i kollektiv trafik er en myte
Priserne på den kollektive trafik – især i hovedstadsområdet – bliver jævnligt omtalt som alt for høje. Men omtalen bringer sjældent det samlede billede af, hvordan priserne på den kollektive trafik egentlig ligger i forhold til f.eks. kundegrupper, rejselængde og billettype, mener administrerende direktør i DSB S-tog, Gert Frost.
»Som regel fokuserer man kun på kontantbilletter, som ganske rigtigt ligger højere end klippekort og periodekort. Men det er i mine øjne en misvisende sammenligning. De sidste to år har vi fastholdt prisen for de faste kunder, altså rejsende med periodekort, og prisen for vores mest trofaste kunder er således reelt blevet billigere på grund af inflationen,« siger Gert Frost.
De kunder, der rejser på periodekort står i hovedstadsområdet for 55 procent af alle rejser med den kollektive trafik.
Gode priser til faste kunder
Samtidig har DSB og DSB S-tog sat stor fokus på muligheden for ErhvervsKort, hvor virksomheder kan tilbyde deres medarbejdere en stor rabat, fordi prisen kan trækkes fra bruttolønnen, så man ikke betaler skat af beløbet. En ordning, som flere og flere virksomheder og offentlige arbejdspladser benytter sig af, og som også dækker brugen af både metro og busser.
»Virksomheder kan dermed fastholde og tiltrække medarbejdere og samtidig tilgodese klimaet, og for medarbejderne gemmer der sig en besparelse på op til godt 3.000 kroner om året,« fortæller Gert Frost, som også henviser til en undersøgelse, COWI foretog for DSB i slutningen af 2009.
Undersøgelsen fra COWI konkluderede, at prisen på periodekort i København ligger under gennemsnittet blandt ni vesteuropæiske hovedstæder på alle distancer – og at København er billigst i Skandinavien på både klippekort og periodekort.
Få kontantkunder
Årsagen til, at DSB og DSB S-tog sammen med de andre trafikselskaber især tilgodeser de faste kunder, også på prisområdet, er, at de sammen med klippekortkunderne tilsammen står for 92 procent af rejserne i hovedstadsområdet. Der er altså tale om kernekunder.
»Det vil sige, at kun otte procent af alle rejser i hovedstadsområdet foregår på kontantbillet, og dermed bliver billedet skævt, når der fokuseres så meget på kontantbilletter. Ligesom i for eksempel flytrafikken kan det bedst betale sig, hvis man forbereder sig på sin rejse. Så opfordringen til kontantkunderne skal være at købe et klippekort eller et periodekort frem for en kontantbillet,« siger Gert Frost.
Sammenligning holder ikke
Samtidig bliver priserne på kontantbilletter også ofte sammenlignet med priserne i andre europæiske hovedstæder. Senest med Rom, Paris og Berlin. Men man kan ikke så direkte sammenligne priserne, mener Gert Frost.
»Man bliver nødt til at forholde sig til faktorer som rejselængde, købekraft og muligheden for at rejse retur og at skifte mellem transportmidlerne. Set i det lys er det billigere at rejse i København end i Paris og Rom, hvis man skal skifte mellem metro, tog og bus, billigere end Paris for lange rejser og billigere end Berlin for en returrejse,« fortæller Gert Frost.
Gode tilbud er også en faktor
Når priserne ofte bliver omtalt som meget centrale for danskernes lyst til at benytte den kollektive trafik, mener Gert Frost, at man glemmer, hvad den kollektive trafik også kan tilbyde.
»DSB har stor succes med for eksempel Orange-billet, og i S-tog leverer vi en god service med blandt andet frit internet i togene, S-tog om natten og gratis cykelmedtagning,« fortæller Gert Frost, som samtidig også er åben for, at man tør eksperimentere med priserne også på kontantbilletter.
»Vi barsler sammen med de andre trafikselskaber med en billettype med stor rabat på særlige tidspunkter af døgnet. Det skal prøves af i en pilotperiode meget snart, og så må vi se, om det sammen med vores andre gode tilbud og services er noget, der kommer for at blive,« siger Gert Frost.