Fornem anerkendelse til S-togsrevisor
Fornem anerkendelse til S-togsrevisor
Sikkerhedsrepræsentant i DSB S-tog Service, S-togsrevisor Thomas Knattrup, har på LO's kongres søndag 28. oktober modtaget LO's Tillidsrepræsentantpris. Med prisen følger et studie- og rejselegat på 50.000 kr.
Han har fået tildelt prisen for sit store arbejde med voldsforebyggelse og formuleringen af en voldspolitik i DSB S-tog og DSB.
S-togsrevisorerne, der servicerer passagererne, tjekker billetter og udsteder kontrolafgifter, hører til i den gruppe af medarbejdere i DSB, der hyppigst oplever vold og trusler.
Næstformand i LO Tine Aurvig-Huggenberger begrunder valget af Thomas Knattrup med, at han med sit ihærdige og vedholdende arbejde som sikkerhedsrepræsentant har formået at forbedre sine kollegers arbejdsvilkår markant.
»Vi ved, at problemerne med det psykiske arbejdsmiljø er stigende. Derfor er det rigtig flot, at det er lykkedes Thomas at få indført en såkaldt voldspolitik, der ruster togrevisorerne til at håndtere et voksende antal konflikter med kunderne. En politik, der tilmed er blevet implementeret i hele DSB,« siger hun.
Hjælp til at komme videre
Med formuleringen af en voldspolitik i DSB S-tog er det lykkedes at skaffe kollegaerne i DSB S-tog Service efteruddannelse i stress og konflikthåndtering. Samtidig har gruppelederne fået efteruddannelse i den svære samtale, der hjælper kollegaer med at bearbejde de svære følelser, der rammer en, når man har været udsat for en traumatisk oplevelse.
»Uanset hvor godt vi er uddannet, er der altid risiko for at løbe ind i nogle idioter, der slår sig løs for at slippe for at betale. Vi har med formuleringen af voldspolitikken i DSB S-tog fået vedtaget nogle klare spilleregler, der sikrer, at ingen er overladt til sig selv efter en traumatisk oplevelse, og at der uanset tidspunktet på døgnet, altid er en gruppeleder at træffe,« forklarer prismodtager Thomas Knattrup, som selv har oplevet at blive udsat for vold og trusler.
Takker kollegaerne for opbakningen
Det var Thomas Knattrups kollegaer i områdegruppe TPO-S i Dansk Jernbaneforbund, der uden hans vidende indstillede ham til prisen, og han var meget overrasket, da LO inviterede ham til at deltage på deres kongres, hvor han ville få prisen overrakt.
»Min første reaktion var, at det kunne umuligt passe. Det kom fuldstændig bag på mig. Det er en kanon ære, når man tænker på, hvor mange dygtige tillids- og sikkerhedsrepræsentanter, der er på arbejdspladser rundt om i Danmark,« siger han og fortsætter:
»Det er en fornem hædersbevisning, og det var aldrig kommet så vidt, hvis jeg ikke havde haft de optimale rammer at virke under. Det er fedt at mærke kollegaernes opbakning, men det er sørme også vigtigt, at cheferne har forståelse for det væsentlige arbejde, du udfører, og den tid det tager«
Også baglandet er en vigtig samarbejdspartner.
»Min kone ved og har forståelse for, at jeg sommetider stryger ud af døren med få timers varsel, og at jeg ikke altid når hjem igen til det aftalte tidspunkt. Jeg vil også gerne fremhæve min tidligere kollega og sikkerhedsrepræsentant i DSB S-tog, Vagn Ruholff Hansen, som jeg har lært utrolig meget af, og som har en stor aktie i, at vi er kommet så langt i det voldsforebyggende arbejde.«