Flere krydser Storebælt med tog
Flere krydser Storebælt med tog
DSB transporterer nu mere end hver fjerde dansker, der krydser broen over Storebælt. Samtidig bliver der længere mellem bilerne på broen
Stadigt flere danskere oplever Storebælt fra et togvindue, når de vil en tur over broen for at besøge familien, pendle til og fra arbejde eller gå en tur i byen. Samtidig benytter færre biler asfalten på broen.
Dugfriske tal fra Vejdirektoratet melder således om, at antallet af bilpassagerer på Storebæltsbroen gik tilbage . Med over tre procent i 2010. Alene i december måned faldt antallet af biler med hele 10,9 procent i forhold til december 2009. DSB’s netop offentliggjorte årsregnskab beretter om, at to procent flere kunder krydsede broen i et tog. Dermed er DSB’s markedsandel over Storebælt øget fra 25 procent i 2009 til 26 procent i 2010.
»Vi glæder os meget over, at danskerne i stigende grad vælger toget frem for bilen, når de skal rejse mellem Fyn og Sjælland. Det viser os, at kunderne i stigende grad får øjnene op for, at toget på mange parametre er konkurrencedygtigt og særdeles attraktivt i forhold til bilen,« forklarer DSB’s konstituerede administrerende direktør Klaus Pedersen.
Billigere togrejser
At toget har medvind for tiden skyldes ifølge Klaus Pedersen flere forhold: Stigende priser på benzin til bilen, en større indsats i DSB for at markedsføre togets bæredygtige fordele og en styrket folkelig, politisk og mediemæssig fokus på togtransport har medvirket til, at stadig flere danskere stiger på toget. Ligesom billigere priser for togrejserne også spiller ind på togets medvind over Storebælt. Med en lind strøm af blandt andet DSB Orange-billetter og DSB Minigruppe-billetter er toget også attraktivt på prisen.
»Danskerne er de seneste år blevet meget mere bevidste om togets indbyggede grønne og bæredygtige kvaliteter. De anerkender, at toget er det mest ansvarlige transportvalg og viser det ved i stigende grad at løse billet til toget. Og de mange tilrettede og prisvenlige billetter til blandt andet unge og familierne har helt sikkert haft en væsentlig betydning for togets succes over Storebælt,« vurderer Klaus Pedersen.
»Toget giver familierne og andre fritidsrejsende en mulighed for at nyde vigtig kvalitetstid sammen under rejsen. På togturen er det muligt på en hel anden måde, end når man sidder foran rettet i sin bil, at være til stede sammen med for eksempel sin familie. Og den kvalitet under rejsen oplever vi i stigende grad, at de danske familier opsøger,« siger DSB’s konstituerede administrerende direktør.
Markedet for persontransport har i en lang periode været påvirket af den økonomiske afmatning og den negative udvikling i ledigheden og privatforbruget. I 2010 var det samlede antal rejser med tog, fly, bil og bus over Storebælt dog uændret i forhold til året før. DSB har dermed i det forgange år hentet vigtige markedsandele fra de andre transportformer i Storebæltstrafikken.
Faktaboks:
Hér står danskerne på toget
Tallene i DSB’s årsregnskab for 2010 fortæller, at på det danske marked steg antallet af kunder med 5 procent – eller knapt 7 millioner ekstra kunder. Fra 153 mio. kunder i 2009 til 160 mio. kunder i 2010.
- DSB’s fjern- og regionaltogstrafik havde en historisk høj kundevækst på 4 procent, og transporterede således knapt 49,5 mio. kunder rundt i landet i 2010 mod 47,5 mio. passagerer i 2009. I Østdanmark steg cirka 1,2 millioner flere kunder på et fjern- og regionaltog i forhold til året før, mens knap en halv million flere passagerer blev transporteret af DSB i Vestdanmark end året før.
- Den københavnske S-bane kørte i 2010 med 85 mio. kunder mod 79,5 mio. kunder året før – hvis svarer til hele 7 procents kundevækst.