DSB og DONG Energy går nu klimaet i møde sammen

DSB og DONG Energy går nu klimaet i møde sammen

Vær opmærksom på, at indholdet på denne side kan være uaktuelt.
30. september 2009 kl. 12:44

DSB vil udbygge og forstærke sit løbende arbejde for at sænke virksomhedens klima- og miljøbelastning, og søger at blive en endnu mere grøn rejse- og transportvirksomhed. Derfor har DSB netop underskrevet en ambitiøs klimapartnerskabsaftale med DONG Energy. Parterne forpligter sig blandt andet til at arbejde for, at de to virksomheder skaber mærkbare resultater i forhold til klima og energieffektivisering.

»Toget og DSB har som udgangspunkt en markant grøn kvalitet. På transportområdet repræsenterer toget en væsentlig del af løsningen på klimaudfordringerne, og togets klima- og miljømæssige fordele i forhold til blandt andet bilen er indiskutable. For eksempel udleder toget cirka en tredjedel CO2 i forhold til privatbiler på en tur mellem Århus og København, og forskellen er langt større, hvis man sammenligner trafikken i myldretiden. Og rejser man med vores eltog som for eksempel S-toget, så kører man på grøn strøm,« forklarer DSB’s administrerende direktør Søren Eriksen.

Om aftalen med DONG siger Søren Eriksen:

»DSB arbejder konstant på at minimere klima- og miljøbelastningen fra selve togdriften, men også fra den bagvedliggende produktion, administration og salg. Vi har blandt andet en målsætning om, at DSB i 2030 er helt CO2-neutral. Aftalen med DONG Energy bringer os et stort og vigtigt skridt nærmere det mål. Og vi glæder os meget til samarbejdet, idet, DONG Energy har stor ekspertise fra lignende partnerskaber.«

Aftalen mellem DSB og DONG Energy sikrer, at mulighederne for energibesparelse og energieffektive løsninger hos DSB nu effektivt bliver afdækket. DONG Energy’s energirådgivere skal hjælpe DSB med at skabe et overblik over virksomhedens energiforbrug og over, hvilke tiltag der kan optimere og nedbringe forbrug og CO2-udledning. En øget effektivitet, der reducerer omkostningerne til energi, vil DSB kunne benytte til blandt andet at investere i vedvarende energi.

Et par andre konkrete udløbere af klimapartnerskabsaftalen, som også sættes i gang er, at:

• undersøge mulighederne for at spare penge og energi til togenes kørestrøm ved at undersøge tab i nettet, vurdere mulige tekniske ændringer på materiellet og montere elmålere med videre 
• undersøge mulighederne for  mere energieffektive løsninger på DSB stationer, f.eks.  LED-belysning

DSB har allerede i dag reserveret grøn strøm produceret fra vedvarende energikilder - svarende til strømforbruget ved togdrift, administration, produktion og salg. Den grønne strøm er købt i Norden, og den ene halvdel kommer fra vindkraft, mens den anden halvdel stammer fra vandkraft. På kort sigt minimerer den grønne strøm ikke Danmarks samlede klimapåvirkning, men på længere sigt vil en stigende efterspørgsel efter grøn strøm kunne føre til en mere bæredygtig energiproduktion.

»Vi mener, at brugen af grøn strøm er et vigtig signal at sende – både til energimarkedet, og til vores kunder. Det er en tydelig markering af, at vi er vores samfunds- og miljøansvar bevidst,« påpeger Søren Eriksen.

I partnerskabsaftalen mellem DSB og DONG Energy er en af målsætningerne at arbejde for at øge efterspørgslen efter vedvarende energi og bidrage målrettet til en bæredygtig udvikling.

I DONG Energy glæder man sig også over underskrifterne på partnerskabsaftalen og potentialet i aftalen:

»Partnerskabet markerer, at DSB tager endnu et skridt i arbejdet med at tage lederskab på klimaområdet. Jeg ser frem til samarbejdet, hvor vi nu skal konkretisere elementerne i aftalen, så vi ved fælles indsats kan reducere DSB’s CO2-fodaftryk endnu mere«, siger DONG Energy’s koncerndirektør Lars Clausen.«.

 

Med venlig hilsen DSB