143 stenkast mod Øresundstog i år

143 stenkast mod Øresundstog i år

Vær opmærksom på, at indholdet på denne side kan være uaktuelt.
27. november 2007 kl. 15:51

Der er sket en stigning i den livsfarlige leg, hvor drenge henter sten på sporet for bagefter at kaste dem mod Øresundstogene langs den sjællandske kystbane. Derfor sætter DSB en kampagne i gang til foråret, der skal stoppe for den farlige stenkastning.


»Drengene henter stenene nede på sporet, og kommer der et tog med 120 km/t, så kommer det både hurtigt og pludseligt. Et andet faremoment er, at en kastet sten kan blive slået tilbage ret så kraftigt til stor fare for både stenkastere og forbipasserende,« siger Risk Manager i DSB, Morten Nielsen.


SSP-samarbejde
Men for at stoppe stenkastningen er det nødvendigt at kende mere til omfanget, og det skal kampagnen hjælpe med.


»Vi skal finde ud, hvor det foregår. Så kan vi, i samarbejde med de lokale SPP-konsulenter langs strækningen,  forhåbentligt få bremset stenkastningen,« siger Morten Nielsen. Kampagnen begynder i foråret, hvor problemet med stenkastningen er størst.


Stigning i stenkast
På værkstedet El togsæt Helgoland ved Svanemøllen har man de sidste to år registeret antallet af stenkast på togsæt. Regningen for reparationerne taller sit tydelige sprog.

»Der har været en generel stigning i antallet af knuste ruder, der skyldes stenkast. Foreløbig har vi i år brugt 1.143 mandetimer på at skifte ruder i Øresundstogene. Da transporten til og fra værkstedet også tager tid er det lang tid, togene er ude af drift. Det kan betyde forsinkelser og i værste fald aflyste tog,« siger DSB's værkstedschef på Helgoland, Jan Rosenfeldt.


Foreløbigt har udgifterne til udskiftningen af knuste ruder i de første ti måneder kostet DSB 1.644.000 kr.