DSB skærper tonen over for IC4-togsleverandør
DSB skærper tonen over for IC4-togsleverandør
Leveringen af IC4-togene forløber som planlagt, men de senest ankomne tog er ikke leveret i en tilfredsstillende samlekvalitet. Ekstra værksted i Randers skal være med til at forbedre togenes præcision.
Ansaldobreda har til dato leveret 43 ud af 83 IC4-tog og er dermed lidt mere end halvvejs. Alligevel giver leverancen anledning til panderynker hos ledelsen i IC4-programmet, der er utilfreds med den håndværksmæssige udførelse, der er endnu ringere på de senest ankomne tog.
"Der er adskillige forhold på togene, vi ikke er tilfredse med. Det er blandt andet sådan nogle simple ting som el og montage, der ikke er udført ordentligt, og det har vi over for Ansaldobreda gjort klart, at vi ikke kan acceptere, og hvis ikke Ansaldobreda begynder at levere i en tilfredsstillende kvalitet, får det yderligere økonomiske konsekvenser, og det her og nu," forklarer IC4-programchef, vicedirektør Torben Kronstam og understreger, at den mest oplagte sanktionsmulighed er, at DSB nægter at overtage og betale rater af på tog leveret med dårligt udført håndværk.
Færre afgange end planlagt
I drift er IC4-togenes præcision bedre men stadig ikke god nok, og det skyldes blandt andet den dårlige håndværksmæssige udførelse, der giver sig udslag i nye tekniske fejl, som er svære at udbedre, før DSB har mere erfaring med togene i drift og får nogle flere værkstedsspor til rådighed.
Der er dog håb forude. DSB har netop lejet en kæmpe værkstedshal i Randers, der, sammen med den eksisterende værkstedshal i Aarhus, gør det muligt at fremskynde arbejdet med at udvikle og opgradere på togene, så de opnår en højere driftsstabilitet, og det bliver muligt at køre flere afgange.
"Vi har for øjeblikket ibrugtagningstilladelser til at køre med 18 IC4-tog, og vi forventer at sætte yderligere tog i drift i 2011, og efterhånden som vi får dem gennem værkstederne," forklarer Torben Kronstam.
Fakta: DSB's aftale med Ansaldobreda
Inden udgangen af 3. kvartal 2012 skal Ansaldobreda levere alle 83 IC4-tog, og de skal være identiske med det første tog af 2. generation. IC4-togene af 2. generation har adskillige kendte fejl og mangler, som DSB har accepteret selv at udbedre, mod at få et nedslag i prisen på 2,25 milliarder kroner. Den oprindelige pris var på fem milliarder kroner. Det fremgår af forligsaftalen indgået mellem Ansaldobreda og DSB i maj 2009.