Pladsbilletkrav i InterCity, InterCityLyn og Regionaltog samt på Kyst- og Øresundsbanen

Der er pladskrav til alle DSB IC-, ICLyn- og Regionaltog, samt på Kyst- og på den danske side af Øresundsbanen (S-tog og Togbusser er undtaget). Pladskravet er sat i værk for at sikre, at vi ikke kører med for mange passagerer for at minimere smitterisikoen med coronavirus.

På rejser med InterCity- og InterCityLyn-tog får du tildelt en specifik plads, og du skal indtage den tildelte plads. 

På rejser med Regionaltog samt Kyst- og den danske side af Øresundsbanen er der fortsat frit sædevalg, så længe du har en gyldig pladsbillet til afgangen. 
Rejser du med cykel i InterCity- og InterCityLyn-tog skal der også bestilles cykel pladsbillet. Den koster 30 kroner. Læs mere om cykelbilletter.

Det er ikke muligt at reservere plads i S-tog men i vores nye webapp Plads på rejsen, kan du se, hvor mange, der rejser med S-tog lige nu og vurdere, om du skal tage det første S-tog eller vente på det næste ti minutter senere. Prøv "Plads på rejsen" her (åbner i nyt vindue).

Kravet har vi indført for at sikre, at vi ikke kører med overfyldte tog og for at minimere smitterisikoen fra coronavirus. Så kan vi altid følge myndighedernes anvisninger til afstande mellem passagerer.

Vi henstiller til, at du ikke bestiller flere pladsbilletter, end du har brug for. Rejser du uden gyldig pladsbillet, risikerer du at få en kontrolafgift.

Søg din rejse

Sådan bestiller du en gratis pladsbillet

Du kan bestille din gratis pladsbillet samtidig med din rejse, her på dsb.dk, direkte i DSBs app eller i billetautomaten på stationen.

Hvis du allerede har billet uden plads, eller ønsker at rejse på rejsekort o.lign., skal du ved bestilling på dsb.dk du sætte "ANTAL REJSENDE" til 0, og blot vælge antal under "PLADSBILLETTER".

Ved bestilling i DSBs app skal du fremsøge din rejse, og vælge den afgang du skal rejse med. Selv om der står en pris efter søgningen, kan du (når du har valgt afgang), tilføje den gratis pladsbillet nederst i næste vindue, og køb pladsen uden billet, hvis du allerede har rejsehjemmel eller rejser på rejsekort.

Pladsbilletten gælder kun til den valgte afgang.

Rejser du på DSB Pendlerkort, Rejsekort Pendler eller Rejsekort med Pendler Kombi skal du blot bestille en almindelig pladsbillet og ikke en særlig pendlerpladsbillet.

Refundering eller annullering af pladsbillet

For refunderinger eller annulleringer af pladsbilletter hentet på dsb.dk kan du anvende vores kontaktformular her (åbner i nyt vindue). Er billetten hentet i DSB app kan billetten refunderes eller annulleres direkte i appen ved at åbne billetten og klik "Tilbagebetal". Er pladsbilletten hentet i en billetautomat eller udleveret af et af DSBs betjente salgssteder kan den refunderes i et af DSBs betjente salgssteder. 


DSB Billetautomat

LUK

Der er en DSB Billetautomat på alle vores stationer.

I Billetautomaten kan du købe:
Enkeltbilletter
Voksen
Barn (0-11 år)
Barn (12 - 15 år inkl.)
Hund (købes som barn (12-15 år))
Ung (gælder ikke på Sjælland, Lolland, Falster og Møn, i Nordjylland, samt strækningerne Esbjerg-Varde-Nørre Nebel og Vemb-Lemvig-Thyborøn banen)
Voksen 65+-billet
Cykelbillet
Pladsbillet

Billet og Pladsbillet kan købes 2 måneder i forvejen.

Der skal altid indgå en togstation i din rute, for at vi kan udstede en billet.

Billetterne sælges til DSB og Arriva-stationer samt lokalbaner uden for det takstområde, som stationen ligger i.

Automaten sælger også voksen- og børnebilletter til lokale trafikselskaber ved rejser inden for det pågældende takstområde. Voksen-65+-billetter til lokale trafikselskaber kan købes i takstområder, hvor denne billettype findes.

Sjælland, Lolland, Falster og Møn (inkl. Hovedstadsområdet)
Ud over de nævnte produkter kan du i Billetautomater som står i Hovedstadsområdet (zone 1-99) også købe Enkelt- og Returbilletter til stationer i Skåne (efter Øresundstakstsystemet). Endelig kan du også forny DOT Pensionistkort (inden for zone 1-99).

Ungdomsbillet findes ikke på Sjælland, Lolland, Falster og Møn:

 • Har du et gyldigt Ungdomskort, skal du købe en billet til et barn (12-15 år)

Sønderjylland
De Billetautomater der står i Sønderjylland sælges også enkelt- og returbilletter til Nordtyskland via Tønder. Billetten er gyldig til rejse i Arriva, RB, SH, NOB og neg's tog.

Nordjylland
Ungdomsbillet findes ikke i Nordjylland.

Afhentning
Billetter, Pladsbilletter, som du har bestilt i DSB Netbutik eller i DSB Kundecenter, kan afhentes med bookingnummeret og betales i automaten.

Betaling
Køb i Billetautomaten kan betales med alle danske mønter eller med Dankort, VISA/Dankort, VISA, Eurocard, MasterCard, Maestro og VISA Electron.
Automaten tager kort udstedt i udlandet af typen: VISA, Eurocard og MasterCard.
Betaling med mønter og kort kan ikke kombineres i samme køb. På udvalgte stationer kan der betales med sedler.

Guide til bestilling i DSB app'en

Spørgsmål og svar

 • På DSB 1’ har vi midlertidigt suspenderet vores Pladsgaranti, og du skal i stedet bestille en gratis pladsbillet til DSB 1’.

  Rejser du på DSB 1’ i regionaltog, kan du bestille en gratis pladsbillet til Standard og stadig få adgang til DSB 1’, når blot din billet eller dit kort er gyldigt til DSB 1’.

 • Du kan bestille din gratis pladsbillet her på dsb.dk, direkte i DSBs app eller i billetautomaten på stationen.

  Du kan let bestille rejse og pladsbillet samtidig, men hvis du allerede har billet uden plads, eller ønsker at rejse på rejsekort o.lign., skal du ved bestilling på dsb.dk skal du sætte "ANTAL REJSENDE" til 0, og blot vælge antal under "PLADSBILLETTER".

  Ved bestilling i DSBs app skal du fremsøge din rejse, og vælge den afgang du skal rejse med. Selv om der står en pris, kan du (når du har valgt afgang), tilføje den gratis pladsbillet nederst i næste vindue, og køb pladsen uden billet, hvis du allerede har rejsehjemmel eller rejser på rejsekort.

  Når du søger din rejse, kan du se, om din rejse foregår med InterCity-, InterCityLyn eller regionaltog.

  Rejser du på DSB Pendlerkort, Rejsekort Pendler eller Rejsekort med Pendler Kombi skal du blot bestille en almindelig pladsbillet og ikke en særlig pendlerpladsbillet.

 • Det er en anbefaling fra Regeringen, at DSB sætter nye initiativer i værk for at inddæmme smitten af Coronavirus. Pladskrav betyder, at du skal bestille/købe en pladsbillet, når du skal rejse med DSBs tog. Pladsbilletten bliver gratis indtil videre.

 • Der er pladskrav til alle DSB IC-, ICLyn- og Regionaltog, samt med booking fra den 11. maj 2020 også i Kyst- og på den danske side af Øresundsbanen (S-tog og Togbusser er stadig undtaget). 

  Du skal ikke have pladsbillet til S-togene, da der ikke er mulighed for at reservere pladsbilletter til disse tog. Også her anbefaler vi at følge myndighedernes generelle anbefalinger. Web app'en Pladspårejsen (pladspaarejsen.dk) kan du se, hvor mange der er med S-toget – live opdateret. Så kan du nemt tjekke, om du vil tage din planlagte afgang, eller om du vil vente til den næste. S-togene kører hvert 10. minut og på linje F hver 5. minut, så du skal ikke vente længe.

  I internationale tog, er der krav om pladsbillet på dansk strækning (til 0 kroner). Der er ingen pladskrav efter grænsen, men her koster en pladsbillet 30 kroner.

 • Fra køb den 11.3.2020 og indtil videre, koster almindelige pladsbilletter 0 kroner.

  En cykelpladsbillet koster 30 kr. Vær opmærksom på pladsbilletkravet til cykler fra d. 1. maj.

Denne side er senest opdateret: 29. april 13:30